Dünya

BM sonunda 'alarm'a geçti!

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Shabia Mantoo, hem kara hem de deniz sınırlarına itilen Avrupa'daki mülteci ve sığınmacıların, sınır dışı edilme ve geri itilme sıklığının artması hususunda "alarm" durumunda olduklarını söyledi...

Mantoo, devletleri bu tür faaliyetleri durdurmaya çağırdıklarını ve devletlerin taahhütlerini yerine getirerek temel insan haklarına, yaşam hakkı ve sığınma hakkı dahil, saygı göstermeleri gerektiğini vurguladı.

Mantoo, 14 Haziran tarihinde Yunanistan açıklarında meydana gelen ve 82 kişinin ölümüne neden olan göçmen teknesinin alabora olması olayıyla ilgili olarak, "Bu trajik olayın ardından ortaya çıkan raporlar ve tanıkların ifadeleriyle büyük endişe duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Soruşturma açılmasının memnuniyetle karşılandığını belirten Mantoo, soruşturmanın teknenin alabora olması ve trajik can kaybına neden olan koşulların objektif ve bağımsız bir şekilde ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Ayrıca, olayda etkilenen insanların, soruşturma sürecinde seslerinin duyulması ve güvenliklerinin sağlanması için fırsat verilmesinin önemine dikkat çekti.

Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda bulunan Navarin'den 47 deniz mili uzaklıktaki uluslararası sularda 14 Haziran'da meydana gelen olayda, düzensiz göçmenleri taşıyan bir balıkçı teknesinin alabora olduğunu ve 82 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatalım. Kurtarılan 104 kişi ise Kalamata Limanı'na getirilmişti. Sivil toplum kuruluşu Alarm Phone'a göre, tekne içerisinde yaklaşık 700 kişi bulunmaktaydı.