Güncel

Boşanmış Kadınların Beklemesi Gereken İddet Süresi Nedir?

Boşanmış kadınların beklemesi gereken iddet hamile olup olmamalarına göre değişir. Hamile olan kadının iddeti doğumla birlikte sona erer.

Bu konuyla ilgili Allah Teâlâ Talâk sûresinde şöyle buyurmuştur: “Hamile olanların (iddet) bekleme süresi yüklerini bırakmaları (doğum yapmaları)dır” (Talâk 4).

Ergenlik çağına ulaşmadığı için hayız görmeyen veya yaşlılığından dolayı hayızdan kesilmiş kadınların iddeti ise talâktan sonra üç ay beklemeleri tamamlanır. Bununla ilgili hüküm Kur’an-ı Kerîm’de şu şekilde zikredilmiştir: “Kadınlarınız içinde adetten kesilmiş olanlarla henüz adet görmeyenlerin iddetlerinde tereddüde düşerseniz onların iddetleri üç aydır” (Talâk 4).

Âdet gören kadınların iddetine gelince; Şafiî mezhebine göre iddet temizliğe göre hesaplanırken Hanefilere göre âdet üzerinden hesaplanır.

Şöyle ki; Şafiîlere göre boşanma, temizlik sürecinde gerçekleşirse kadın iki âdet ile iki temizlik geçirdikten sonra evlilik ile ilgili hukuki tüm sorumluluğu bitmiş olur. Öyleyse bu kadının iddeti; âdet-temizlik-âdet-temizlik geçirdikten sonra yeni âdete girmekle sonlanır. Hayız vaktinde boşanırsa üç temizlik bittikten sonra âdete girince iddeti bitmiş olur (İbnu'n-Nakîb, Umdetü's-Sâlik, s.341).

Hanefilere göre ise hayız durumunda boşanan kadın, içerisinde bulunduğu âdet durumu hariç iki hayız geçirip üçüncü temizliğe girdiğinde iddeti biter.