Bölge

Bu İlde Sıcaklık 50 Dereceyi Gördü, Hayat Durdu!

Şırnak'ın Cizre ilçesinde hava sıcaklıkları 50 dereceye yaklaşırken, öğle saatlerinde sokaklar bomboş kalıyor.

Hava sıcaklıklarının 50 dereceyi aştığı Şırnak'ın Cizre ilçesinde, özellikle 12.00-17.00 saatleri arasında sokak ve caddelerde hayat adeta duruyor. Son bir haftadır 45 derecenin altına düşmeyen sıcaklar, vatandaşları evlerinde kalmaya ve dışarı çıkmamaya yönlendiriyor. Esnaf da kepenklerini akşam saatlerine bırakarak açıyor.

Sıcak Havalarda Esnaflar İş Yerlerini Açmaktan Kaçınıyor

Cizre'de sıcaklıkların bu denli artmasıyla birlikte sokaklarda hareketlilik azalırken, bazı esnaflar iş yerlerini açmayı tercih etmiyor. Esnaf Abdullah Kurami, "Bulunduğumuz bu cadde normalde diğer zamanlarda tıklım tıklım olurken şu an boş durumda. Sabahları esnaflar erken iş yerlerini açıyorlardı ama şimdi sıcaklar nedeniyle saat 13.30 olmasına rağmen esnafların yüzde 80'i iş yerlerini açmamışlar. Bu da şehrin ticaretini de olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.

Kuryeci Kadri Ükil, sıcak havalarda çalışmanın zorluklarını dile getirirken, inşaat ustası Ali Ünanç da aşırı sıcaklara rağmen çalışmak zorunda olduklarını belirtti.

Cizre'de Termometreler Gerçek Sıcaklığı Yansıtamıyor

Cizre'de yaşayanlar, klima kullanarak serinlemeye çalışırken, sıcaklık 50 dereceyi bulsa da termometrelerin bu durumu tam olarak yansıtamadığını belirtiyorlar. Sait Ergül, "Termometrede derece 44 gösteriyor ama hissedilen sıcaklık 50 dereceyi geçiyor. Gerçekten yanıyoruz, bazen bu sıcaklıkta termometreler de çalışmıyor" şeklinde konuştu.

Uzmanlar, özellikle öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması ve bol sıvı tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.