Sağlık

Bu uyarı çok önemli: Gece tuvalete gitmekten uyumaya vakit bulamıyorsanız dikkat! O hastalık sizi de yakalamış olabilir…

Zaman zaman gecenin bir yarısı tuvalete gitmemiz gerektiği için uyanırız. Bunun seyrek olarak meydana gelmesi oldukça normal olsa da, her gece sık sık meydana gelmesi noktüri gelişimine yol açar. Peki Noktüri nedir?

Gece sık sık tuvalete kalkmak normal bir durum gibi görünse de, aslında ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Uzmanlar, gece sık sık tuvalete kalkan insanların Noktüri adı verilen bir rahatsızlıktan muzdarip olabileceğini belirtiyor. İşte, bu rahatsızlık hakkında bilmeniz gerekenler…

Tıpta birçok farklı rahatsızlık bulunmaktadır. Noktüri de bu rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Noktüri: Nedir? Noktüri nasıl tedavi edilir? İşte ismi pek de duyulmamış olan bu hastalık ile alakalı tüm detaylar.

NOKTÜRİ NEDİR VE NASIL TANIMLANIR?

Noktüri, geceleri sık sık tuvalete kalkma ihtiyacı duymak anlamına gelen tıbbi bir terimdir. Gecede iki defa veya daha fazla tuvalete kalkmak, Noktüri belirtisi olarak kabul edilir.

Noktüri olarak bilinen durum, bir kişinin idrar yapmak için gece boyunca birden fazla kez uyanmasıdır. Bu hastalık öncelikle 30 yaş altında kadın, 50 yaş üstünde erkekleri etkiliyor. Cinsiyetten bağımsız olarak, hastalık 60 yaşından sonra daha geniş bir alana yayılabilir. Bazı insanların böbreklerinden idrar çıkışı daha yüksektir. İdrar üretimi öncelikle geceleri gerçekleşiyorsa bu hastalığın görülme olasılığı daha yüksektir. Bu hastalık, gece boyunca idrarı tutamamanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

NOKTÜRİ NEDEN OLUR?

Noktüriye birçok farklı tıbbi durum neden olabilir. Noktürinin en yaygın sebebi idrar yolu enfeksiyonu veya mesane enfeksiyonudur. Bu enfeksiyonlar, hem gündüz hem de gece boyunca yanma hissi ve sık idrara çıkma gibi şikayetlere yol açar. Bu enfeksiyonların tedavisi için antibiyotik kullanmak gerekir. Noktüriye yol açan diğer durumlar şunlardır:

Prostat enfeksiyonu veya büyümesi

Aşırı aktif mesane

Mesane, prostat veya pelvik bölge kanseri

Diyabet

Anksiyete

Böbrek enfeksiyonu

Bu hastalık için çok sayıda tedavi seçeneği bulunmaktadır. Hasta, doktoruyla birlikte kendisi için en uygun olan yaklaşımı seçmelidir. Bu tekniklerden en önemlisi muskarinik reseptör antagonistlerinin kullanılmasıdır. Bu yaklaşımda sadece ilaç kullanılır. Desmopressin ve loop diüretikleri ek tedavi seçenekleridir. Bununla birlikte, tedavi prostat ameliyatına ek olarak da gerçekleştirilebilir.