Güncel

Canlı hayvandan kopan/kesilen parça leş midir?

Eti yenen hayvanların balık hariç olmak üzere, şer’î usullere göre boğazlandığı takdirde helal olur. Gerek av esnasında yaralanan gerekse eti yenen diğer hayvanlardan kopan parçalar ise leş kabul edilir.

Balık hariç eti yenen hayvanların şer’î usullere göre boğazlandığı takdirde helal olduğu belirtilmektedir. Bu usullere uygun olmadan kesilen hayvanın eti yenilmez. Ayrıca av sırasında yaralanan veya eti yenilen diğer hayvanlardan kopan parçalar da leş kabul edilir (el-Mevsûatü’l-Fıkhiyyetü'l-Kuveytiyye XXVIII, 130).

Ebu Saîd el-Hudrî’den rivayet edildiğine göre, Hz. Muhammed Medine’ye geldiğinde bazı insanların develerin hörgüçlerini ve koyunların kuyruklarını canlı iken kesip yediklerini gördü. Bunun üzerine Hz. Peygamber “Hayvan diri iken ondan kesilen her parça murdar hükmündedir, yenilmez” diyerek bu davranışı yasakladı (Tirmizi, Sayd, 4, No: 1480).

Yine Ebu Vâkıd el-Leysî’den (radıyallahu anh) rivâyet edildiğine göre, Hz.Muhammed şöyle buyurmuştur: Canlı hayvandan kesilen her parça ölü kabul edilir (Ebû Dâvûd, Sayd 3, No: 2858).