Çay, Türk kültürünün vazgeçilmez içecekleri arasında yer alır. Çay demlemek için çay ve su yeterlidir. Ancak bazı püf noktalarına dikkat edilmediği takdirde istenilen lezzete ulaşmak zorlaşır. Çay, genellikle sabah kahvaltılarında tüketilir. Ancak gün içerisinde arkadaş sohbetlerinde, enerji toplamak istendiğinde de çayın yeri ayrıdır.

Çay tiryakileri, en yüksek lezzeti elde edecekleri demleme yöntemini araştırır. Geleneksel demleme yöntemleri tercih edildiğinde yapılan bazı hatalar, çayın lezzetini kaybetmesine yol açar. Çay demlerken önereceğimiz yöntemi uygulayarak tadına doyulmayan bir içim keyfi yakalayabilirsiniz.

SU VE ÇAY KALİTESİ ÖNEMLİ

rize-cayi-aa-1730466.jpg

Çay demlerken ilk olarak su kalitesine dikkat edilmelidir. İçme suyu ile demleme yapılmalıdır. Çeşme suyu ile demleme yapıldığı takdirde istenilen lezzete ulaşmak güçleşir. Su gibi çayın kalitesi de önemlidir. Bayat çaylar, istenilen lezzeti vermez. Çay taze olmalı ve kaliteli bir markaya ait olmalıdır.

Çayın taze kalması için saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Çay, hava almayan yerlerde saklanmalıdır. Aynı zamanda ışık almayan bir kap kullanmaya özen gösterilmelidir. Böylece çayda bayatlama söz konusu olmaz ve lezzetli bir içecek olarak tüketilebilir.

Çayın demleme süresi oldukça önemlidir. Siyah çaylar için ideal demlenme süresi 3-5 dakikadır. Yeşil çayların 1-3 dakika arasında demlenmesi gerekir.

Millî Savunma Bakanlığı’ndan İsrailli Firma İddialarına Yanıt Millî Savunma Bakanlığı’ndan İsrailli Firma İddialarına Yanıt

ÇAYDANLIK VE DEMLİK SEÇİMİNE DİKKAT

Geleneksel çaydanlık ve demliklerden daha özel bir tat elde edilir. Porselen, emaye, alüminyum çaydanlıklar ile demlenen çaylar daha lezzetlidir. Suyun sıcaklığı da bu noktada önemlidir. Siyah çay demlerken kaynar su kullanılır. Yeşil çay için tam kaynar su kullanılmamalıdır.

Çayın sıcaklığını hemen kaybetmemesi için bardak ya da fincan önceden ısıtılmalıdır. Böylece çayda hemen soğuma meydana gelmez. Çay tiryakileri, çayın içerisine hiçbir şey eklemez. Ancak tercihe göre çaya limon ya da şeker eklenebilir. Şeker yerine tatlandırıcı da kullanılabilir.

Editör: GÜLİSTAN ÇELEBİ