KYK Yurt Ücretlerine Yüzde 50 Zam KYK Yurt Ücretlerine Yüzde 50 Zam

Eren, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen programa katılarak DASK'ın işleyişi ve hasar süreçleri hakkında bilgi verdi.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 19 ilde hasar ihbarı aldıklarını ve bu süre zarfında ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını belirten Eren, şunları söyledi:

"Yaklaşık 600 bin dosya ve hasar ihbarından bahsediyoruz, bu görülmemiş bir durum. Elimizden geleni yapabilmek için hızlı bir şekilde harekete geçtik. Sadece eksperlerle bu işi çözemeyeceğimizi biliyorduk, bu nedenle parametrik bir ödeme yöntemi kullanarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın raporlarına dayanarak ödeme yapma sistemi geliştirdik. Bu sayede ciddi bir hız elde ettik. Ancak en önemlisi, bu 600 bin dosyanın neredeyse 450 bininin az hasarlı olduğunu söyleyebiliriz. Az hasarlı dosyalar için belirli bir rakam belirledik. Eksper talepleri olmadan daha hızlı hareket etmek istediğimizde, eksper sayımız sınırlı olduğu için belirli aşamalarda beklemeler yaşandı. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık."

Malatya'dan yaklaşık 80 bin hasar ihbarı aldıklarını belirten Eren, "Bugüne kadar 66 bin dosyayı sonuçlandırdık. Bunun dışında itirazlar da oluyor, eksperlerimizi gönderiyoruz. Malatya'da yaklaşık 6,8 milyar lira ödeme yaptık. Türkiye genelinde ise 578 bin dosya var ve 20 bin dosya hala süreci devam ediyor. Toplamda 29,5 milyar lira ödeme yapıldı. Bu çok ciddi bir rakam. Sahada elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık." şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)