Senelerdir yaş faktöründen ötürü emeklilik başvurusunda bulunamadıkları için mağduriyet yaşana EYT’liler, Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olan EYT yasası ile büyük bir sevinç yaşamıştı. Milyonlarca kişinin prim ve sigortalılık süresi şartları dahilinde erken emekli olmasına imkan tanıyan yasa geçerliliğini korumaya devam ederken Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan önemli bir açıklama geldi. Yasa kapsamında olmayan bazı kişilerin de düşük prim ile erken emekli olabileceklerini belirten kamu kurumu, ayrıcalıklı hizmetine ilişkin detayları paylaştı.

Bazı durumlarda bazı kişiler için emeklilik şartlarının esnetildiğini ifade eden Sosyal Güvenlik Kurumu, söz konusu ayrıcalığın hastalık sahibi kişiler için geçerli olduğunu bildirdi. Bu kapsamda bir liste düzenleyen kamu kurumu, iş gücü kaybına sebebiyet veren hastalıklardan birine veyahut da birkaçına yakalanmış olan kişiler için erken emeklilik şartlarını sıraladı.

O HASTALIK GRUPLARI İÇİN ERKEN EMEKLİLİK MÜMKÜN

620ce0a7ed13441560e0ade9.webp

15 Eylül Güncel Altın Fiyatları Ne Kadar Oldu? 15 Eylül Güncel Altın Fiyatları Ne Kadar Oldu?

3600 günlük prim ile kısmi emeklilikten yararlanılabileceğini belirten Sosyal Güvenlik Kurumu, iş gücüne etki eden hastalıklara yakalanmış olan kişiler için ise bu şartın 1800 güne kadar çekilmiş olduğunu bildirdi. Yüzde 60 ve üzeri oranda iş gücü kaybı yaşadığını ispat edebilen kişilerin 1800 gün ve 10 yıl sigortalılık süresi dahilinde yaş şartına takılmadan emekli olabileceklerini belirten SGK uzmanları, ilgili listede yer alan hastalıkları ise şu şekilde sıraladı:

- Demans, MS, Parkinson, Alzheimer, sara, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, KOAH, psikiyatrik rahatsızlıklar (bipolar, şizofreni vb.), AIDS, verem, organ nakilleri, organ yetmezlikleri, retina kayıpları, denge bozuklukları, kanser.

SAĞLIK RAPORUNUN TESLİM EDİLMESİ GEREKİYOR

Yukarıda belirtilmiş olan hastalık gruplarından birine veyahut da birkaçına yakalanmış ve bunun sonucunda da yüzde 60 ve üzeri oranda iş gücü kaybı yaşamış olan kişiler, tam teşekküllü bir hastane tarafından düzenlenmiş olan sağlık raporlarını SGK Müdürlüklerine elden teslim ederek erken emeklilik süreçlerini başlatabilirler.

Editör: GÜLİSTAN ÇELEBİ