Seçim döneminin ardından bir anda 20 TL seviyesini aşan dolar kuru, piyasaları hareketlendirmeye devam ediyor. Yurt içinde ve yurt dışında gözlenen gelişmelere bağlı olarak yükselişini sürdüren kur, son olarak faiz kararının açıklanması ile yükseliş hızını artırdı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 500 baz puanlık artış ile politika faizini yüzde 40’a yükseltti. Bu kararın dolar kurunda aşağı yönlü hareketleri hızlandıracağı tahmin edilirken beklentiler karşılıksız çıktı.

Bir süredir olduğu gibi faiz kararından sonra da yukarı yönlü hareketlerine devam eden dolar kuru, şimdilerde 28,8851 TL seviyesine kadar ulaştı. Dolarda 29 TL’ye doğru adım adım bir yükseliş söz konusu iken uzman isimden şaşkınlık yaratan bir tahmin geldi.

Kur farkının hem sene sonuna kadar hem de 2024 yılı boyunca artacağını tahmin eden uzmanlara karşın dünyaca ünlü bir ekonomistten beklenmedik bir açıklama geldi. Ekonomistin o açıklaması, ağır şartlardan şikayet eden tüketicileri umutlandırdı.

GRAFİKLERİ YAYINLADI

hghghg-2023-10-17t102352-023.jpg

Dolarda yükseliş bugün de devam ederken dünyaca ünlü uzman isimden şoke eden bir açıklama geldi. Sosyal medya hesabı aracılığı ile Türkiye’nin ihracat rakamlarına ilişkin bir grafik yayınlayan IIF Baş Ekonomisti Robin Brook, gündeme bomba gibi düştü.

Brook, yayınlamış olduğu grafiğe bağlı olarak Türk Lirası’nın dolar kuru karşısında hangi seviyelerde olduğunu ve olacağını yorumladı.

“GERÇEĞE UYGUN DEĞER” VURGUSU DİKKAT ÇEKTİ

Ülkemizin ihracat rakamlarına bakaran birtakım değerlendirmelerde bulunan Brook, şu ifadeleri kullandı: “Türk Lirası adına gerçeğe uygun değerimiz dolar/ TRY 21,00 ve bu çoğu kişiye tamamen çılgınca geliyor ancak öyle değil. Türkiye’nin ihracat hacimlerine bakın, ithalata kıyas ile ciddi oranda artış var. Benzer net ihracat patlamasına sahip yalnızca bir gelişmekte olan ülke var: Brezilya.”

SGK Açıkladı! Bu Şartları Sağlayarak Sağlık Hizmetinizi Ücretsiz Alabilirsiniz SGK Açıkladı! Bu Şartları Sağlayarak Sağlık Hizmetinizi Ücretsiz Alabilirsiniz

Doların 21 TL’nin altına kadar düşeceğini ileri süren Brook, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ekonomik açıda doğru adımlar attıklarını ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak: HABER MERKEZİ