Aynı zamanda, bu yöntem ürün kaybını önlemekte ve su ve zamandan büyük tasarruf sağlamaktadır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, çiftçiler traktör yerine drone ile ilaçlama yaptıklarından, drone ile ilaçlama yapmanın popüleritesi her geçen gün artmaktadır. Ülke genelinde olduğu gibi, Şanlıurfa'da da çiftçiler, ekin zararlarıyla mücadelede geleneksel yöntemler yerine yenilikçi yöntemler kullanmaktadırlar.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=lC-5IbJeROc[/embed]
Zirai Drone Ilaçlama yetkilisi Mehmet Salih Güneş, drone ile onlarca dönüm arazinin çok kısa bir süre içinde ilaçlanabileceğini söylüyor. Şanlıurfa'da, drone ile ilaçlama yapmanın popülerleşmekte olduğunu vurguluyor.

"Droneler Son Yıllarda Popüler Olmaya Başladı"

Tarım Bakanı Duyurdu, Artık Zorunlu Oluyor! Tarım Bakanı Duyurdu, Artık Zorunlu Oluyor!

Güneş, çiftçilerin drone ile ilaçlama yapmanın yararlarını gördükçe talebin arttığını belirtti. "İlaçlama dronları yaklaşık 2015 yılından beri kullanılıyor. Şanlıurfa bölgesinde de yaklaşık 3 yıldır hem ilaçlama yapıyoruz hem de bu dronların satışını gerçekleştiriyoruz. Son yıllarda kullanan çiftçiler faydasını görünce daha popüler olmaya başladı. Çiftçilerimiz daha önce kiralayıp arazilerini ilaçlatıyorlardı. Arazilerini ilaçlatan çiftçiler, dronları kendileri temin edip kendileri ilaçlıyorlar. Normalde traktörle ilaçlama yaptığınızda yüzde 5 oranında mahsulü eziyorsunuz. Ülkemiz ve çiftçimiz açısından bu kötü bir durum." dedi.

"Su Kullanımında Büyük Tasarruf Sağlıyor"

Güneş, bu yöntemin her açıdan fayda sağladığına dikkat çekerek şöyle diyor: "Su problemi dünya genelinde bir gerçeklik. Holder ile ilaçlama yaptığınızda bir tona yakın su ilaca eklemeniz gerekiyor. Dronlarda 20 dönümlük bir arazi için bir litre ilaçla birlikte 19 litre su kullanmanız yeterli. Bu şekilde sudan önemli ölçüde tasarruf yaparsınız. En önemli yararlarından biri zamandan tasarruftur. Bizim araçlarımız saatte 210 dönüm ilaçlayabilir. Bu bölgede binlerce dönüm arazi var; yüzde 5'ini hesapladığınızda, çok büyük oranlara tekabül ediyor. Yararlı bir katkı sağlayarak, hem su hem de zamandan tasarruf etmiş olursunuz."

"5 Yıl Sonra Her Köyde Bir Drone Olacak"

Güneş, kullanım için gerekli eğitimlerin verildiğini belirtiyor ve şunları ekliyor: "Araçlarımızın 5'inci nesil ilaçlama aracı olarak adlandırılmaktadır. Şu anda fiyatı yaklaşık 28 bin dolar civarında ve her çiftçi rahatlıkla kullanabilir. Kullanımı gayet kolay; zaten tablet arayüzü mevcut ve gerekli eğitimleri veriyoruz. Bir iki günlük eğitimden sonra her çiftçi kolayca kullanabilir. Şanlıurfa'ya 3 yıl önce geldiğimizde burada çalışan 3-4 adet drone vardı. Şimdi ise sahada çalışan 100 adetten fazla drone bulunuyor. Tahminimiz, 5 yıl sonra, her köyde bir drone bulunacak" şeklinde konuştu.

"Biz Teknoloji ve Tarımı Birleştiremiyoruz"

Güneş, tarım ülkesi olduğumuz halde üretim açısından yetersiz olduğumuzu söylüyor: "Çiftçilerimiz bize genelde faydalı olup olmayacağını soruyorlar, bu araçlar zaten tasarlanmış araçlardır. Şu ana kadar, iki veya üç mühendis toplanıp hadi bir ilaçlama aracı yapalım demeye çalışan olmadı. Son yıllarda Amerika'da yaklaşık 300 bin drone kullanılıyor. Bu araçların gerekli verileri toplanarak, kaç metre ilaçlaması gerektiği ve ne kadar etkili olduğu test edildikten sonra kullanılıyor. Çiftçilerimiz bu araçları gönül rahatlığıyla kullanabilirler. Hiçbir zararı yok. Tarım ülkesi olmamıza rağmen Hollanda gibi üretim yapamıyoruz. Ziraat mühendislerimiz bunu açıklarken, "biz teknoloji ve tarımı birleştiremiyoruz" diyor. Teknolojiyi tarımla birleştirdiğimizde, daha faydalı şeyler yapabileceğimizi düşünüyoruz."

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)