Güncel

DSÖ, Kakhovka Barajı'nın Durumuna İlişkin Uyarıda Bulundu

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 6 Haziran'da Ukrayna'da Kakhovka Barajı'nın yıkılmasının büyük bir tahribata neden olduğunu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ekvator Ginesi'nde Marburg virüsü salgınına dair açıklamalarının yanı sıra Ukrayna'daki Kakhovka Barajı'nın yıkılması konusunda uyarıda bulundu. Ghebreyesus, barajın yıkılmasının büyük tahribata, sel felaketlerine, insanların yerinden edilmesine ve çevresel hasara yol açtığını ifade etti.

Ghebreyesus, DSÖ'nün su kaynaklarına ilişkin önleyici tedbirler kapsamında sağlık çalışanlarını ve yetkilileri destekleyici çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Sağlık ekiplerinin sahada olduğunu ve olaydan etkilenenlere destek sağlamak için sürekli olarak sağlık ihtiyaçlarını kontrol ettiklerini söyleyen Ghebreyesus, yakın zamanda bölgeye ek malzeme sağlayacaklarının altını çizdi.

DSÖ Acil Sağlık Görevlisi Teresa Zakaria, barajın yıkılmasıyla kaç kişinin etkilendiğine dair soruya yanıt verirken, felaketin tam boyutunun henüz bilinmediğini ancak büyük bir nüfusun etkilendiğini söyledi. Barajdaki suyun kaynağına yakın bölgedeki yaklaşık 700 bin kişilik nüfusa hizmet verdiğini belirten Zakaria, sel riski altında olan 30 yerleşim yeri olduğunu ve ilk verilere göre 16 bin kişinin doğrudan sel riski altında olduğunu ifade etti.

Zakaria ayrıca, sel riskiyle karşı karşıya olan binlerce kişinin temiz suya erişim sorunu yaşadığına dikkat çekerek, tarım arazilerinin kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle yakın gelecekte gıda sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

DSÖ, Ukrayna'da yaşanan bu duruma ilişkin yakından takip ettiği bilgisini paylaştı. (İLKHA)