Tur Otobüsü Devrildi: 7 Ölü, 33 Yaralı Tur Otobüsü Devrildi: 7 Ölü, 33 Yaralı

Dünya Müslüman Âlimler Birliği, Fatih Camii'nde cuma namazı sonrasında düzenlediği basın açıklamasında önemli çağrılarda bulundu. Basın toplantısına Dünya Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadaği, Filistin Âlimler Birliği Başkanı Dr. Nevvaf Tekruri, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Eşin ve birçok âlim, kanaat önderi ve STK temsilcisi katıldı.

Toplantıda söz alan Dünya Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ali Muhyiddin el-Karadaği, İsveç ile tüm siyasi ve ekonomik ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulunarak, İsveç'in Müslümanların kutsal değerlerine yapılan saldırıları ciddiyetle kınaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Filistin'in Cenin Kampı'nda gerçekleşen katliamları da şiddetle kınayan Karadaği, İslam ümmeti olarak bu tür çirkin saldırıları kınamakla yetinmeyip eyleme geçmeleri gerektiğini belirtti.

Karadaği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve tüm Müslüman liderlere çağrıda bulunarak, İsveç ile siyasi ve iktisadi ilişkilerin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu tür saldırıların fikir özgürlüğü adı altında kabul edilemez olduğunu vurgulayan Karadaği, Müslümanlar olarak uluslararası mahkemelerde ve diğer platformlarda haklarını aramaları gerektiğini söyledi. Aynı zamanda uluslararası normlarda İsveç ve benzeri ülkelerde dinlere hakaret eden kişilere karşı cezalandırıcı kuralların konulması için çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Âlimlerin, din görevlilerinin ve kanaat önderlerinin görevinin sadece tebliğ yapmak olmadığını vurgulayan Karadaği, yapılan hakaretleri şiddetle kınamanın yanı sıra toplumu bilinçlendirmek ve harekete geçirmek gibi bir vecibeleri olduğunu hatırlattı. İsveç'teki Müslüman kardeşlere seslenerek hukuki haklarını sonuna kadar kullanmalarını tavsiye eden Karadaği, bu faaliyetlerin İslam'a hizmet açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Son olarak, Dünya Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Karadaği, Birleşmiş Milletler'e seslenerek Müslümanların peygamberine ve kutsal kitabına yapılan hakaretleri yasaklaması çağrısında bulundu. Dünya barışını ve istikrarını sağlama iddiasıyla kurulan Birleşmiş Milletler'in bu tür saldırılara karşı etkili önlemler alması gerektiğini ifade etti.

Dünya Müslüman Âlimler Birliği'nin basın açıklaması, İslam dünyasında geniş yankı uyandırdı ve Müslümanlar arasında birlik ve dayanışma mesajı verdi. Müslüman toplumların bu çağrılara nasıl tepki vereceği ve İsveç ile ilişkilerin nasıl etkileneceği ise zamanla ortaya çıkacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)