Bitlis

Dünyanın En Uzun Yaşayan Adamı Bitlisli Zaro Ağa Kimdir?

Dünyanın en uzun yaşayan insanlarından biri olarak tarihe geçen Bitlisli Zaro Ağa, tam 157 yıl süren hayatıyla hem Türkiye'de hem de dünyada büyük bir merak uyandırmış.

Zaro Ağa (1774/1777 - 29 Haziran 1934), doktorun ölüm belgesine dayanarak 157 yaşında öldüğü iddia edilen, Türkiye'nin en uzun yaşayan insanı olarak bilinir. Bazı yabancı kaynaklara göre de dünyanın en uzun yaşayan birkaç kişisinden biridir.

Zaro Ağa tarihte Birçok Şeye Şahitlik Etmiştir

10 Osmanlı padişahı, 28 sadrazam, 1 cumhurbaşkanı ve 5 başbakan gören Zaro Ağa, 6 savaşa katılmıştır. Evlilikleri konusunda farklı kaynaklar çeşitli rakamlar verse de, bazı kaynaklara göre 7, bazılarına göre 13, başka bir kaynağa göre ise 29 kez evlenmiştir. Toplamda beşi kız, sekizi erkek 13 çocuğu ve 29 torunu olmuştur.

Doğum ve İstanbul Yılları

Bazı kaynaklara göre 1774, bazılarına göreyse 1777'de Bitlis'in Mutki ilçesi, Meydan Mahallesi'nde Şemsi Ağa'nın oğlu olarak dünyaya gelen Zaro Ağa, 18. yüzyılın sonlarına doğru İstanbul'a gitmiştir. İstanbul'da Selimiye Kışlası, Beşiktaş, Ortaköy Camii ve Tophane Nusretiye Camii inşaatlarında çalışmıştır. Elli yaşlarında uzun yıllar İstanbul Hamal Topluluğu'nun başında kalmış ve operatör Emin Erkul'in şehreminiği zamanında belediye serhademelliğine getirilmiştir. Bu görevini ölümüne kadar sürdürmüştür.

Son Günleri ve Ölümü

Son günlerini İstanbul'da geçiren Zaro Ağa, 29 Haziran 1934'te burada hayatını kaybetmiştir.