Eğitim

EBS, Milli Eğitim Bakanı’nın “karma” eğitim sözlerini destekledi

Eğitim Bir-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Erol Ermiş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “ailelerin kız çocuklarını okula göndermediği durumlarda kız okulları da açabileceklerini” söylemesi üzerine görüşlerini paylaştı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, karma eğitim hakkında yaptığı açıklamalarla ilgili konuşurken, "Kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin en baştaki argümanı, 'Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum' oluyor. Şimdi benim Milli Eğitim olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşması sağlamak. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz, veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli." şeklinde konuştu.

Eğitim Bir-Sen (EBS) 3 No'lu Şube Başkanı Erol Ermiş ise konuya ilişkin değerlendirmede, "Karma eğitim dünyanın bir gerçeği ancak dünyanın bir başka gerçeği de var ki karma olmayan okullar da mevcut. Bu okullar dünyanın her tarafında ve Türkiye'de de mevcuttur. Türkiye'de bu konu daha kontrollü bir şekilde yürürken, 28 Şubat Post Modern Darbesi ile birçok kız okulu karma eğitime dönüştürüldü. O dönemde toplumsal yapıda bazı sıkıntılar ortaya çıktı. Elbette zaman geçtikçe toplum değişiyor ancak bir gerçek var ki bazı insanlar karma eğitimi istemiyor. Dolayısıyla insanların talepleri bizim için önemli ve değerlidir. İsteyen karma eğitim alsın, isteyen de karma olmayan okullarda eğitimini sürdürebilsin. İnsanların taleplerini son derece makul görüyoruz." şeklinde konuştu.

EBS, Milli Eğitim Bakanı’nın “karma” eğitim sözlerini destekledi

Karma Okulları Savunanların "Diğer Okulları Kapatma Yaklaşımı Yanlış

Ermiş, "Özellikle Türkiye'de kız anadolu liselerimiz var ve bu okullara giden öğrencilerimiz son derece başarılı ve mutludur. Karma okullara da isteyerek ve severek gitmektedirler. Karma okulları savunanların 'diğer okulları istemiyoruz, kapatacağız' şeklinde açıklamaları yanlış bir yaklaşımdır. Karma eğitim isteyenlere 'alamazsınız' demek doğru değildir. Bakan da insanların ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ve taleplere göre hareket ettiklerini söylemektedir. İmam hatip okullarında kız ve erkek öğrencilerin ayrı olduğunu görüyoruz ve bu konuda şikayetler gelmemektedir. Veliler ve öğrenciler memnundur." şeklinde belirtti.

Ermiş, "Karma eğitime karşı değiliz, karma eğitim mecburiyetine karşıyız. 28 Şubat Darbesi'nden sonra karma eğitim tartışması tabu hâline getirilmiştir. Oysaki Türkiye'nin modernleşme sürecinde birçok kız okulu açıldı ve binlerce öğrenci yetişti. Bu normalliği bozan 28 Şubat Post Modern Darbesi oldu. Biz normalliğin tekrar sağlanmasını istiyoruz. İhtiyaç ne kadar varsa o kadar okul açılmalı, arz-talep dengesi gözetilmelidir. Arz-talep dengesini bozacak adımlardan kaçınılmalıdır." ifadelerini kullandı.