TÜRKİYE’DE % 70’İ BİTLİS’TE BULUNUYOR

Türkiye’nin her yanına götürülen ve İnşaat sektörü başta olmak üzere birçok alanda kullanılan pomzanın dünya rezervelerinin yüzde 40'ı Türkiye'de, Türkiye'nin de yüzde 40 rezervenin yüzde 70'i Bitlis'in Tatvan ve Ahlat ilçesinde bulunuyor.

Bitlisi’in ekonomisine yıllık 3 milyar lira katma değer sağlayan pomza, farklı sektörlerde hammadde olarak kullanılıyor.

Bitlis Özgüzeldere Spor'un Kulüp Başkanı Ergün İstifa Etti Bitlis Özgüzeldere Spor'un Kulüp Başkanı Ergün İstifa Etti

OSB LAZIM

2002 yılından itibaren fabrika üretimine geçen işletmeciler, organize sanayi bölgesinin olması gerektiği önemi ortaya çıkıyor.

c8a34756-5841-4aa8-8468-5b90f680d6cc.jpeg
Bims üretim merkezine Pomza yüklemesi

BİMS, dünyada İngiltere, Yunanistan, İtalya, Almanya ve Amerika'da yoğun olarak bulunduğunu dikkat çeken Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Servet Avcı, Türkiye bulunan rezervlerinin yüzde 70'inin Bitlis'in Tatvan ve Ahlat bölgesinde bulunduğunu ifade etti.

Avcı, "Bitlis bölgesinde BİMS, 1960'lı yıllardan sonra gündeme geldi. Daha önce basma şeklinde küçük çaplı çalışmalar yapıldı. 2002 yılından itibaren otomatik fabrikasyona geçildi. Bitlisi’in Tatvan ilçesinde, dışarıda ithal edilen teknolojik ürünlerle başarılı bir hizmet yapıldı ve tanıtımında katkısı oldu. Bölgemizde bu şekilde yaklaşık 40 tane fabrika bulunmaktadır." Diye konuştu.

GÜNLÜK 20-30 BİN İMALAT YAPILIYOR

Bitlis Fabrikalarda günlük bir milyon adet BİMS ürettiklerini ifade edenAvcı, "Fabrikalarımızda günlük 20-30 bin arasında imalat var. 500 kilometrelik alanda bir sevkiyatı var. İnşaatlarda kullanılan diğer malzemelere göre BİMS, ısı ve yalıtım özelliğinden dolayı daha ön plana çıkmış ve her gün yaygınlaşıyor. Depremde de bunun faydalı yönleri kanıtlandı. Türkiye'de eskiden yüzde 30 kullanımı vardı, şu anda kullanım alanı yüzde 50'ye çıkmış durumda. Burada ekonomiye katkısı çok büyük. Bu işlerle ilgilenin uzmanlar, bunu artık "beyaz altın" olarak tanımlıyorlar. Burada günlük olarak fabrikalarda üretilen BİMS adedi 1 milyonun üzerinde. Bu da bölgeye günlük 5 milyon TL katkı sunuyor. Yıllık olarak da 2-3 milyar bir katkısı var. Daha çok inşaat alanında kullanılıyordu ama farklı alanlarda da kullanılıyor. Kozmetikte, seracılıkta, tekstilde de kullanılıyor ama bizim bölgede genel olarak inşaat üzerinde kullanılıyor. Hafif bir malzeme olduğu için inşaatlara daha çok katkı sunuyor." diye konuştu.

13fa1a62-0d0f-4560-bc8f-8ac83db6f285.jpeg
Bitlis ve Tatvan Kaliteli Pomza yeri

NAKLİYE MALİYETİ YÜKSEK

Pomza lojistik üssü kurulmalı gerektiğini ve nakliye maliyetinin yüksek olduğuna dikkat çeken Başkan Avcı, BİMS lojistik üssünün kurulmasını düşündüklerini gerektiğini ve BİMS, farklı alanlarda kullanılması için ticaret odası olarak, Eren Üniversitesi işbirliği ile 2017 yılında ulusal bir çalıştay düzenlediğini, 2021 yılında da Uluslararası bir çalıştayla, daha farklı katma değeri yüksek hangi alanlarda kullanılabilir,çalışmalar yaptık. Dedi.

Bir dahaki çalıştayı Nevşehir'de yapmayı planladığını ifade eden Avcı, Eğer bunu biraz daha iyi tanıtımı iyi yaparsak ve AR-GE çalışması yapılırsa, Türkiye'nin geneline de bunu yayma imkanı bulunur. Şu anda yüzde 40-50 civarında bir kullanımı olduğunu fakat yüzde 100'e de çıkarabiliriz. Dedi.

b13dc986-4716-4a57-9e1a-0ebbc479f53c.jpeg
Pomza üretim yeri

Ama şu sorun olduğunu ifade eden Avcı, Buradan nakliye ücreti çok fazla. Maliyet yükseldiği için Türkiye'nin tüm illerine gönderme şansımız zorlaşıyor. Bunun için de ticaret odası olarak, idarecilerle, yetkilerle görüşüyoruz. Rahva'da bulunan istasyonun bir lojistik üstü haline dönüştürülmesini, oradan da trenlerle gelen boş vagonları doldurup, batıya da her tarafa ulaştırmayı düşünüyoruz. Onun üzerinde çalışıyoruz. Şu anda buradan günlük 250-300 kamyon il dışına çıkıyor. Hatay, Trabzon, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Yüksekova gibi illere gönderimiz var. Bunun yaklaşık 50 kamyonu hammadde pomza olarak gidiyor. Diğeri de imal edilerek gönderiliyor. Van depreminde gözlemcilerin araştırmasına göre, BİMS, tuğlaya göre daha az hasarla atlatılmış. Gözenekli olduğu için yalıtım görevini görüyor. Isı ve ses yalıtımında büyük faydaları var." ifadelerini kullandı.

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)