Güncel

El Nino Hava Olayı Dünya Genelinde Etkisini Göstermeye Başladı

ABD'li yetkililer, Dünya’da ısınmaya neden olan El Nino hava olayının başladığını açıklayarak, 2024'ün muhtemelen Dünya’nın en sıcak yılı olacağını kaydetti.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) tarafından yapılan açıklamaya göre, Büyük Okyanus'ta gerçekleşen El Nino hava olayı, önümüzdeki aylarda dünya çapında etkisini artıracak.

NOAA, El Nino’nun güçlü bir şekilde ortaya çıkması durumunda, gezegenimizde kuraklık ve şiddetli yağış gibi çeşitli olumsuz hava koşulları oluşabileceğini, ayrıca sıcaklık rekorlarının kırılabileceğini açıkladı.

Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) geçtiğimiz Mayıs ayında Sentinel-6 Michael Freilich uydusu tarafından elde edilen verilere dayanarak, El Nino'nun Büyük Okyanus'un ekvator kesiminde gelişmekte olduğunu belirtti.

El Nino, Afrika, Avustralya ve Asya'nın bazı bölgelerinde kuraklık, Hindistan'da muson yağışlarının azalması ve Amerika Birleşik Devletleri'nin güney ve orta bölgelerinde ise şiddetli yağışlara neden olacağı tahmin ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Hava Durumu Servisi'ne göre, El Nino hava olayı, Büyük Okyanus'un ekvatora yakın orta ve doğu kesimlerinde oluşan, deniz suyu sıcaklığındaki artış nedeniyle gerçekleşen ve ortalama olarak 2 ila 7 yılda bir ortaya çıkan bir iklim olayıdır.

Kaynak: İLKHA