Dünya

Elektrik kesintileri, Güney Afrika'nın ekonomisini sarsıyor!

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan elektrik kesintilerinin, 2022 yılında ülkenin ekonomik büyümesini yüzde 3,2 oranına kadar yavaşlattığı değerlendiriliyor...

Güney Afrika Merkez Bankası'nın yayımladığı bir rapora göre, ülkede son yıllarda rekor seviyelere ulaşan elektrik kesintileri, üretim kapasitesini düşürerek ülkenin ekonomik büyümesini olumsuz etkiliyor.

Güney Afrika'da geçen yıl meydana gelen 3 bin 776 saatlik elektrik kesintisinin, ekonomik büyümeyi yüzde 0,7 ila 3,2 arasında yavaşlattığı öngörülüyor.

  • 2022'de elektrik kesintileri bir önceki yıla göre 3 kat arttı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde elektrik üretiminin yüzde 80'i kömürle çalışan santrallerden sağlanmaktadır. Ancak, eskiyen altyapı ve sabotajlar nedeniyle ülkede günde 8 saatten fazla elektrik kesintileri yaşanan derin bir elektrik krizi meydana gelmektedir.

Raporda, 2022 yılında elektrik kesintilerinin bir önceki yıla göre 3 kat arttığı belirtilmektedir. Bu yılın ilk 6 ayında ise kesintiler tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştır.

Uzmanlar, bu yılın başından beri neredeyse her gün yaşanan kesintiler nedeniyle ekonominin 2023'te hiç büyüyemeyeceğini öngörmektedir.

Güney Afrika ekonomisi 2022 yılında yüzde 2,1 büyüme kaydetmiştir.