Ekonomi

Emekli olmak isteyen Bitlisliler dikkat! 'Son 1 ay' uyarısı yapıldı... Dilekçe vermeyen en az 50 bin TL zararda!

Bitlis’te ve diğer illerde emeklilik için geri sayıma devam eden vatandaşlara, işin uzmanlarından önemli bir uyarı geldi. Prim eksiği olanlara seslenen uzmanlar, ‘son 1 ay’ çağrısında bulundu. İşte ayrıntılar…

Emeklilik sisteminde yeni dönem itibari ile birtakım değişikliklerin yapılması bekleniyor. Konu ile ilgili sık sık değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, başta kadınlar olmak üzere toplumun büyük bir kısmını etkileyecek önemli kararlara imza atılmak üzere olduğunu bildirdi.

Çalışan annelere yıpranma hakkının ev hanımlarına ise prim desteğinin verileceği konuşulmaya devam edilirken mevcut sistem kapsamında emekli olmak isteyenler için de birtakım uyarılar yapıldı. 2024 yılı yaklaşırken vatandaşlara seslenen uzmanlar, prim eksiği bulunanların avantaj elde edebilmeleri adına 1 aylarının kalmış olduğunu bildirdi.

6 YILA KADAR ERKEN EMEKLİLİK

Mevcut sistem dahilinde emekli olmak isteyenler için uzmanlardan birtakım açıklamalar geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ‘borçlanma’ hizmeti aracılığı ile eksik primlerin ödenebileceğini belirten uzmanlar, bu şekilde 6 yıla kadar erken emekliliğin mümkün olduğunu ifade etti.

Doğum, askerlik ve yurt dışı çalışması gibi durumlar için toplu prim ödemesi yapmanın mümkün olduğunu belirten uzmanlar, bu sayede borçlanma hakkı bulunanların bir nevi eksik primlerini satın alabileceklerini bildirdi.

BORÇLANMADA ‘ARALIK AYI’ DETAYI

Yurt dışında ve askerlikte geçen süre ile çocuk başına geçen 2 yıllık (3 çocuğa kadar toplamda 6 yıl) sürenin borçlanılmasına izin veren Sosyal Güvenlik Kurumu, ödemeler ile ilgili birtakım uyarılarda bulundu. Borçlanma hakkı bulunan ve bu vesile ile de erken emekli olmak isteyen kişilere seslenen SGK uzmanları, aralık ayına dikkat çekti.

Prim ödemelerinin mevcut asgari ücrete göre hesaplandığını belirten uzmanlar, 2024 yılının başı itibari ile tutarların zamlanacağını bildirdi. Uzmanlara göre yeni yıl ile birlikte tek çocuk için 2 yıllık prim borçlanması tutarı, ortalama olarak 50 bin TL kadar artacak. Bu neden ile borçlanma başvurusu için vakit kaybedilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, aralık ayı sonlanmadan güncel tutar üzerinden prim borcunun hesaplanabileceğini bildirdi.