Ekonomi

Enflasyonla Mücadele Ne Zaman Bitecek? İşte Açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, TRT World Forumu'nda enflasyonla mücadelede tarih verdi. Bakan Şimşek, 2023 bütçe açığının yüzde 6'nın altında olmasını beklediklerini ifade ederken, enflasyonla mücadeledeki başarılarını vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, İstanbul'da düzenlenen TRT World Forumu'nda enflasyonla mücadelede önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, 2023 yılı bütçe açığının milli gelire oranla yüzde 6'nın altında olmasını hedeflediklerini belirtirken, enflasyonla mücadeledeki başarılarına vurgu yaptı.

Şimşek, "Deprem harcamaları bütçe dengesinde geçici bir bozulmaya yol açtı. Mali disiplini yeniden sağlayacak gelir ve harcama politikalarını uygulamaya aldık. Para ve maliye politikasındaki uygulamalar önümüzdeki dönemde kapsamlı yapısal reformlarla desteklenecek. Son dönemde ülkemize yönelik yabancı yatırımcı ilgisi arttı. Ocak-Mayıs döneminde 2,9 milyar dolar çıkış olan portföy yatırımlarına, Haziran-Eylül’de 4,9 milyar dolar giriş oldu. Güncel veriler girişin devam ettiğini gösteriyor. Bankacılık sektörü ile banka-dışı sektörün dış borç çevirme oranları yükseliyor. Düşen cari açık ve artan sermaye girişi ile rezervlerimiz de artmaya devam ediyor. Mayıs ayına göre brüt rezervler 42 milyar dolar yükseldi” ifadelerini kullandı.

Şimşek; 2024'te Düşüş Bekleniyor

Enflasyonla mücadele sürecinin bir süreç işi olduğunu belirten Şimşek, yıllık enflasyondaki düşüşün 2024 yılı ortasından itibaren başlayacağını açıkladı. Deprem harcamalarının bütçe dengesinde geçici bir bozulmaya yol açtığını dile getiren Bakan, mali disiplini yeniden sağlama amacıyla gelir ve harcama politikalarını uygulamaya aldıklarını belirtti.

Şimşek, para ve maliye politikasındaki uygulamaların önümüzdeki dönemde kapsamlı yapısal reformlarla destekleneceğini ifade ederken, ülkemize yönelik yabancı yatırımcı ilgisinde artış yaşandığını ve bankacılık sektörü ile banka-dışı sektörün dış borç çevirme oranlarının yükseldiğini söyledi. Güncel verilere göre, portföy yatırımlarında artış yaşandığını belirten Şimşek, bankacılık sektörüyle banka-dışı sektörün dış borç çevirme oranlarının yükselmesiyle rezervlerin arttığını açıkladı. Mayıs ayına göre brüt rezervlerin 42 milyar dolar arttığını belirten Bakan Şimşek, ekonomideki olumlu gelişmelerin devam edeceğini söyledi.