Van'ın göçmen kuşlar için önemli bir konaklama alanı olan Erçek Gölü, son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle büyük bir su kaybına uğruyor. Türkiye'deki yaklaşık 230 kuş türüne ev sahipliği yapan bu göl, nesli tükenme tehlikesi altındaki kuşların yaşam alanı olarak biliniyor.

Van Gölü'nün doğusunda yer alan Erçek Gölü, küresel iklim değişikliği ve sıcaklıklardaki artışın etkisiyle su seviyelerinde düşüş yaşamaya başladı. Yüksek sıcaklıkların yanı sıra azalan yağışlar da gölün su seviyelerini olumsuz etkiliyor. Özellikle sazlık alanlardaki suyun çekilmesi, kuş popülasyonunun tehlikede olmasına neden oluyor.

aw035173-05.jpg
Erçek Gölü Kuraklığın Pençesinde 'Kuş Cenneti' Tehlikede

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu,

“Başta Van Gölü olmak üzere Erçek Gölü gibi bütün göllerimiz alan kaybediyor. Tabii bu alan kaybetme birden değil, yavaş yavaş kademeli bir şekilde gerçekleşiyor. Erçek Gölü özellikle son 4-5 yıldır gerçekten hızlıca bir alan kaybına maruz kalıyor. Geçen yıl yapmış olduğumuz saha çalışmaları ile bu yıl gerçekleştirilen saha çalışmalarını kıyasladığımızda gölün biraz daha alan kaybettiğine maalesef tanıklık ettik” dedi.

“Geleceğe ilişkin çok daha ciddi bir tehdit”
Yakın zamanda iklimdeki değişmeye bağlı olarak yağışlarda çok ciddi sapmalar yaşandığını dile getiren Alaeddinoğlu,

“Süreçte yağışlar belli bir ölçüde düşüyor. Ancak havzanın tamamına aynı yağışlar düşmüyor. Erçek Gölü gibi kapalı havzalar, bazen çok yağış alıp su seviyesi çok hızlı yükselebiliyor, bazen de birkaç yıl yağış almadığı zamanda alan kaybı hızlıca gerçekleşiyor. Dolayısıyla su kütlesi her geçen yıl biraz daha azalıyor. Son yıllarda havzaya düşen yağışta ciddi bir azalma var. Erçek Gölü kapalı havzasının kuruyan yerlerinde yüzeye çıkan su kütlelerinde miktar açısından fazlaydı. Ancak bunlar da azalmaya başladı. Bu da şunu gösteriyor ki gölü besleyen topraktaki su miktarında da bir azalma var. Tabi bunu geleceğe ilişkin çok daha ciddi bir tehdit olarak düşünün” diye konuştu.

aw035173-06.jpg

Erçek Gölü’nün aynı zamanda önemli bir kuş üreme alanı olduğunu hatırlatan Alaeddinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burası kuşların göç rotası üzerinde bulunan bir bölgedir. Yani Erçek Gölü'nün kuruması veya alan kaybetmesi, o bölgede yaşayan veya çoğalan bütün kuşların doğal dengesinde, ekosisteminde çok ciddi tahribata yol açıyor. Dolayısıyla oradaki alan kaybı her geçen yıl kendini gösteriyor. Maalesef su kaybı önümüzdeki yıllarda da devam edeceği görülüyor.”

aw035173-03.jpg

aw035173-02.jpg

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)