Bu kale, Kommagene krallığı döneminde yazlık başkent olan Arsameia ile birlikte önemli bir idari merkez olarak inşa edilmiş, Roma İmparatorluğu döneminde ise geliştirilerek kullanımı devam ettirilmiştir. Daha sonra 1260'larda Memlüklerin bölgeye hakim olmasıyla kale restore edilmiş ve günümüzdeki son halini almıştır. Eski Kahta, Cumhuriyet dönemine kadar ilçe merkezi olarak Elazığ'a (Memuret-ül Aziz) bağlı kalmış ve bu dönemde kale 1926 yılına kadar kullanılmıştır.

Kalenin Özellikleri Kale içerisinde su yolları, sarnıçlar, zindanlar, dükkanlar, ibadet mekanları ve geniş odalar bulunmaktadır. 1970'lerde kalede kazı ve kısmi bir restorasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Ancak, kale için yeni bir restorasyon projesi hazırlanarak yakın yıllarda daha kapsamlı bir iyileştirme planlanmaktadır.

Ulaşım Bilgileri Eski Kahta Kalesi, Nemrut Dağı Milli Parkı sınırları içinde bulunur ve Arsemia kalıntılarına yakın bir konumdadır. Arsemia kalıntılarına kuş uçuşu olarak 500 metre mesafede bulunsa da, bu iki bölgeyi birleştiren bir yol bulunmamaktadır. Bu nedenle Arsemia kalıntılarından güneye doğru dolaşarak kaleye ulaşmanız gerekmektedir. Arsemia'dan sonra yol ikiye ayrılır ve sağ tarafa doğru ilerlerseniz, Eski Kahta Kalesi'ni görmeye başlarsınız. Kaleye giden yol üzerinde mutlaka Selçuklu döneminde yapılan köprüyü ziyaret edin ve yanındaki kanyonun tadını çıkarın.

Kaynak: HABER MERKEZİ