Ev sahiplerinin ödemesi gereken çeşitli vergiler bulunuyor. Bunlardan biri de emlak vergisidir. Herhangi bir muafiyet kapsamında olmayanların düzenli olarak emlak vergisi ödemesi gerekir. Emlak vergisi ödemelerinin zamanında yapılmaması halinde borca faiz işler.

Yapılan düzenlemeye göre beş yıllık emlak vergilerinin iade edileceği belirtildi. Emlak vergisi iadesi almak isteyenlerin belli şartları sağlaması gerekiyor. Gerekli şartları sağlayanlar, 5000 TL’yi geçen tutarlarda ödeme alabilir.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ KAPSAMINDA İADE YAPILACAK

emekli-maasi-i5pa-cover.webp

Emlak vergisi mükellefiyeti olanlar, muafiyet hakkından yararlanıp yararlanamayacaklarını sorgulayabilir. Bazı tapu sahipleri, muafiyetten haberdar olmadıkları için fazladan vergi ödemesi yapmış olabilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise beş yıllık emlak vergisinin iadesi alınabilir.

İade almak isteyenlerin; arsa, iş yeri, tarla gibi taşınmazlara ait tapusu olmalıdır. Aynı zamanda belediyeye başvurularak iade talebinde bulunulmalıdır. Bu sayede para iadesi alınabilir. Ancak iade, sadece muafiyet koşullarını sağlayan tapu sahiplerine yapılır.

BEŞ YILLIK ÖDEMELER, GERİ ALINABİLECEK

Geri ödeme kapsamının son beş yıl için geçerli olduğu belirtildi. Muafiyet koşulları şu şekilde sıralanabilir:

-Tapu sahibinin üzerinde tek konut bulunması

-Konutun büyüklüğünün 200 metrekareden fazla olmaması

-Emeklilik, gazilik, şehit yakınlığı gibi özel durumlara sahip olmak

-İşsiz olduğunu belgelemek

MÜRACAATLAR, BELEDİYEYE YAPILACAK

Muafiyet hakkından yararlanmak isteyenlerin, bağlı oldukları belediyeye başvurması gerekir. Belediyeler, muafiyet durumunu değerlendirir. Bu sayede geriye dönük ödeme hakkı olup olmadığına karar verilir. Vergi Usul Kanunu kapsamında yer alan düzenlemeye göre gereksiz yapılan ödemeler iade edilir.

Muafiyet hakkından yararlanamayanlar, e-Devlet sistemi üzerinden ödemelerini yapabilir. Ödemeler sırasında T.C. kimlik numarası kullanılmalıdır. Tahsilat ve tahakkuk bilgileri de sisteme girildiği takdirde ödeme yapılır.

Emlak vergisi ödemeleri, yıl içerisinde iki taksitle yapılır. Ödeme tarihlerini kaçırmamak bu noktada önemlidir. Ödemeler belediyelerin online ödeme sistemleri kullanılarak da yapılabilir.

Motorin Fiyatlarına Gece Yarısından İtibaren İndirim Motorin Fiyatlarına Gece Yarısından İtibaren İndirim

Kaynak: Haber Merkezi

Editör: GÜLİSTAN ÇELEBİ