Yaşam Resimleri

Araç sahiplerin dikkatine! Arabada bulundurmak zorunlu, Bulundurmamanın cezası 32 bin TL

Tüm araç sahiplerini ilgilendiren karar kısa süre önce resmen yürürlüğe girdi. Bu karara uymayan araç sahiplerine 32 bin TL'ye kadar para cezası kesilecek.

Amaç Sahte plaka önüne geçmek Bu yeni uygulama, sahte plaka kullanımının önüne geçerek güvenliği sağlamlaştıracak. Tescil edilmiş tüm plakaları kapsayan ve hem mevcut hem de yeni tescil edilen plakalar için uygulanacak bu sistem, araçların seri numarası, üretim yeri ve tarihi gibi kritik bilgilere kolay erişim sağlayacak. Karekodlar, bu bilgileri içeren 12 haneli seri numaraları ile donatılacak. Kısa bir süre önce hayata geçirilen bu yeni karekod uygulaması, araç kayıtlarının daha etkili bir şekilde izlenmesini sağlayarak sahte plaka kullanımını ve buna bağlı suçları önlemede önemli bir rol oynayacak.

Karekodlu Plaka Nedir? 1 Ocak 2024 itibariyle çıkan yeni plakalarda karekod zorunluluğu bulunuyor. Plakaya eklenen 15 x 15 mm ölçülerindeki bu karekod aracın seri numarası, üretim detayları gibi bilgileri içeriyor. Bu kodu okutan görevliler araçla ilgili bilgileri tek adımda görüntüleyebiliyor.

Karekodlu Plaka Nasıl Alınır? Kişisel başvurularda noterden basım belgesi aldıktan sonra standart plaka çıkarma işlemlerini tamamlamanız yeterli oluyor. Şöförler Odası’ndan da yapabileceğiniz bu işlemler ile yeni plakanız basılırken karekod eklemesi yapılıyor. Turizm amaçlı alınacak karekodlu plakalar için başvurucu süreci ise acenta tarafından internet üzerinden yürütülebiliyor. Seyahat acentalarının ‘tursab.org.tr’ adresine giderek TÜRSAB ONLINE sistemine giriş yapması gerekiyor.

Şifre sahibi olmayan acentalar yine çevrimiçi bir şekilde yeni şifrelerini oluşturup giriş yapabiliyor. Gereken ücret ödemesi yapılıp istenen kriterler karşılandıktan sonra başvurular işleme alınıyor.