Fransız polisinin açtığı ateş sonucunda Salı günü genç sürücü Nael'in hayatını kaybetmesi, tepkilere neden oldu ve iki gündür protestolar sokaklarda devam ediyor.

Olayın ardından ilk gece Paris'in banliyölerinde eylemciler ve polis arasında gerilim yaşandı ve bu gece de Lyon, Toulouse, Lille gibi büyük şehirlerde olaylar yaşandı. Nael'in ölümünün gerçekleştiği Nanterre kentinde de gerginlik devam ediyor.

Sosyal medyaya yansıyan videolarda, araçların devrildiği ve yakıldığı, tramvay, otobüs gibi toplu taşıma araçlarının yanı sıra çöp bidonlarının ateşe verildiği görülmektedir. Eylemcilerin havai fişekler attığı anlar da görüntülere yansımıştır.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, gece boyunca belediye, okul binaları ve polis karakollarının yakıldığını veya saldırıya uğradığını belirtti. Darmanin, bu kapsamda 150 kişinin gözaltına alındığını duyurarak, "Sükunete çağırmayanlar utansın." ifadelerini kullandı.

Fransız basınında yer alan haberlere göre, farklı şehirlerde polis ve eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

Villeurbanne kentinde bir binada yangın çıktı ve dumandan etkilenen 4 kişi hastaneye kaldırıldı. Yangının havai fişek nedeniyle çıkmış olabileceği düşünülmektedir.

Neuilly-sur-Marne kentinde belediyeye ait polis araçları ateşe verildi, Fresnes kentinde ise hapishane girişine havai fişek atıldı ve yüzü maskeli kişiler hapishaneye girmeye çalıştı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu sabah İçişleri Bakanlığı'ndaki kriz birimine katılarak "sükunet" çağrısı yaptı. Macron, gece yaşanan şiddet olaylarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Erakçi Türkiye’ye Geliyor İran Dışişleri Bakanı Erakçi Türkiye’ye Geliyor

Olay, 27 Haziran'da Nanterre kentinde, içinde 3 kişi bulunan ve "dur" ihtarına uymayan bir araca polisin ateş açmasıyla gerçekleşti. 17 yaşındaki sürücü hayatını kaybetti.

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, sürücüyü vurduğu şüphelenilen polis gözaltına alındı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)