Güncel

Gana, İngiltere'nin Çalmış Olduğu Tarihi Altın Eserleri Geri İstiyor

Gana Devleti, İngiltere'deki British Museum'dan kaçırılan Ashanti Kraliyetine ait altın eserlerini geri vermesi konusunda çağrıda bulundu.

BBC'nin haberine göre, İngiltere Kralı 3. Charles'ın taç giyme törenine katılan Ashanti Kralı Otumfuo Osei Tutu II, British Museum Direktörü Hartwig Fischer'la bir araya geldi.

Tutu, görüşmede, İngilizlerle yapılan savaş sırasında Kumasi'deki Asante Sarayı'ndan kaçırılan altınları geri vermesini talep etti.

Fischer ise Gana'ya "altın eserleri ödünç verme olasılığını araştırdığını" belirtti.

Gana Hükümeti, 1974 yılında, dönemin Ashanti Kralından resmi bir talepte bulunarak 1874, 1896 ve 1900 yıllarında İngiliz askerleri tarafından alınan altın parçaları, kıyafetleri ve diğer değerli eşyaların iadesini talep etmişti.

British Museum ise Gana'daki Ashanti Kralı ve Asante kabilesi kültürünü anlatan Manhyia Saray Müzesi ile olumlu ve sürekli bir işbirliği kurmak için çalıştıklarını söyledi.

Müze, koleksiyonundaki eserleri kaçırılan ülkelere iade etme konusundaki baskıyı son yıllarda giderek arttırdı.

Nijerya gibi bazı Afrika ülkeleri, sömürge döneminde çalınan tarihi eserlerin ait olduğu ülkeye geri gönderilmesi taleplerini sürdürürken, İngiliz Hükümeti bu taleplere direniyor.

Kaynak: Arkeolojik Haber