Emlak sektöründe faaliyet gösteren Batmanlı danışmanlar, piyasanın en hareketli olması gereken yaz döneminde beklenen talebin gerçekleşmediğini ve sektörün en zor dönemlerinden birini yaşadıklarını ifade etti. Konut satışlarının yapılamaz hale geldiğini ve konut talebinde ciddi bir düşüş yaşandığını belirten emlak danışmanları, bu durgunluğun sadece gayrimenkul sektörünü değil, birçok sektörü de olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekiyor.
"Taleplerin çok olması gerekirken tam tersi düşüş var"
Yaz mevsiminde olmalarına rağmen konuta talebin neredeyse olmadığını belirten Emlak Danışmanı Uğur Yılmaz Kurt, "Gayrimenkulün hareketliliğini belirleyen piyasalardır. Piyasalarda arz-talep dengesi üzerinden devam eder. Talebin çok olduğu zamanlarda arza yüksek fahiş fiyatlar ortaya çıkar. Ama şu anda yaz dönemi olmasına rağmen taleplerin çok olması gerekirken tam tersi düşüş var. Yerinde sayan konutlarımız da var, düşüşe geçen konutlarımız da var ama çok daha ciddi bir düşüş beklentisi içerisindeyiz." dedi.
Özellikle faizin piyasanın durgunlaşmasına neden olduğunu ifade eden Kurt, bu durumun emlak sektörünü ciddi anlamda etkilediğini kaydetti.
"Piyasadaki para akışının canlanması gerekiyor"
Bir an önce piyasanın hareketlenmesini beklediklerini vurgulayan Kurt, şöyle devam etti:
"Gayrimenkul sektörünün en sancılı dönemlerini yaşamaktayız. Normalde çok ciddi aramalar yapılırken, daire gösterme durumu söz konusu olurken şu an o hareketliliğin azalmış olduğu dönemlerden bir tanesini yaşıyoruz. Bu durumun sona ermesi için piyasadaki para akışının canlanması gerekiyor. Çünkü çekler, krediler üzerinden devam eden bir akış var. Sıcak paranın ülkede dolaşmasını sağlamak çok daha önem arz ediyor. İnsanları bankaya teşvik etmek değil de üretime teşvik etmekle alakalı bir canlandırma politikası izlenmelidir."
"Ev soran çok az"
Şu an için konut satışlarının istenilen seviyede olmadığını ifade eden bir diğer Emlak Danışmanı Sait Adıyaman, "Yaz mevsimidir. Normalde bu mevsimde satışın çok iyi olması lazım. Aramalara, taleplere yetişmememiz lazımdı ama maalesef aramalar çok az geliyor, ev soran çok az. Halkın alım gücü gittikçe düştü. İnsanlarda alım gücü olmadığından dolayı konut satışları istenilen seviyede değil." diye konuştu.
"Birçok esnaf etkileniyor"
İnsanların alım gücünün düştüğüne dikkat çeken Adıyaman, "Daha önce konutlar yatırım amacıyla alınıyordu. Ancak şu an ihtiyaç ve alım gücü varsa alınıyor. Faizler düşmeli ki insanlar paralarını bankadan çekip ticarete koysun. Faiz ticareti bitiriyor. Bu durum sadece konutu değil birçok esnafı etkiliyor." ifadelerini kullandı.