Önceleri Çukur adı verilen ve daha sonra Norşin adını alan, büyüyerek Güroymak İlçesine dönüştüğü bilinmektedir. Bölgenin genel tarihinden anlaşılan, ilçenin bulunduğu toprakların Hititler, Urartular, Persler, Makedonya Krallığı, Selefke Krallığı, Nesati Devleti, Roma İmparatorluğu, Mervaniler, Dilmaçoğlu Beyliği, Sökmeniler Beyliği, Şerefhanlar, Osmanlılar ve Rusların ve tekrar Osmanlıların elinde kaldığıdır.

I M G 6734

Güroymak İlçesi 04.07.1987 gün ve 19507 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan19.06.1987 gün ve 3392 sayılı kanunla resmiyet ve ilk İlçe Kaymakamının 14.10.1988 tarihinde göreve başlamasıyla İlçe olmuştur. 

Güroymak Kalender Baba Kümbeti: Bitlis – Muş yolu üzerindeki Güroymak ilçesindeki Selçuklu mezarlığında bulunmaktadır. Aynı mezarlık içinde bulunan iki kümbetten kitabeli ve büyük olanıdır. Bütün Selçuklu kümbetlerinde olduğu gibi iki katlı olarak yapılmıştır. Eserin ikinci katında iki taraflı on bir basamak merdivenle çıkılmakta olup, yine bir basamak yüksekliğindeki eşiği müteakip bir kapı ile mekana girilmektedir.

I M G 6732

Güroymak’a 10 km. mesafedeki Aşağı Kolbaşı köyünün güney yönünde geniş bir alana yapılan kırmızı şehitlik mezarlığında 13.-14. yüzyıllara ait mezarlıkların çoğu iki şahideli ve sandukalıdır. Sivri kemerli nişler, kandil, hançer ve kılıç motiflerinin görüldüğü şahidelerde kitabeler kazıma yolu ile yapılmıştır. İlçe merkezinde bulunan Kümbet ve Selçuklu mezarlığından, daha önce ovada 11-12. yüzyılda bir yerleşim olduğu anlaşılmaktadır. Aşağıkolbaşı, Kuştaşı ve Budaklı Köylerinde Selçuklu mezarlarına rastlanılmaktadır. 
 

I M G 6733

Yöre, tarihi İpek Yolu üzerinde olup, değişik uygarlıklara ait izleri bünyesinde barındırmaktadır. Başta Güroymak, Kümbet mahallesinde bulunan Selçuklu dönemine ait Kalender baba Türbesi yanı sıra, Aşağıkolbaşı, Yukarıkolbaşı, Kaleli köyünde Selçuklu dönemine ait mezar taşları ve bunların yanında türbeler bulunmaktadır. Değirmen köyünde bulunan kilise gizli bölme mağaraların geçmiş tarih dönemlerinde hiristiyan mezhebine tabi kavimlerin yaşayışlarını ortaya koymaktadır. Birçok tarihi kalıntının ve geçmişe dair izlerin korunmaması nedeniyle yok olduğu ve halen var olanlarında yok olma aşamasına geldiği tespit edilmiştir. Kaleli köyündeki Babir-i Kal türbesi ve ilçe merkezinde bulunan Şeyh Ahmed ve Şeyh Abdurrahman Dağı Türbeleri islam uygarlığı dönemine ait şahsiyetlere ev sahipliğini yaptığını ortaya koymaktadır.

I M G 7112

Belediye Başkanı                         

      EŞREF MUTLU kimdir?
1965 yılında Bitlis’in Norşin ilçesinde doğan Eşref Mutlu, İlk ve ortaokulu Güroymak (Norşin)'ta bitirdi. 1978 yılında Ankara Çankaya lisesine başladı ve 1982 yılında Diyarbakır lisesinden mezun oldu. Anadolu üniversitesi iktisat bölümünü bitirdi. 
Ardından kendisine ait çeşitli iş yerlerinde yöneticilik yaptı. 
Gençliğinden itibaren çeşitli siyasi oluşumların ve sivil toplum kuruluşların içerisinde yer alan Eşref Mutlu, 1993'te Büyük Değişim partisinde genel idare kurulu üyeliği ile resmi siyasi hayatına başlamış oldu.
Evli ve iki çoçuk babasıdır.

Güroymak'ta oylar yeniden sayıldı, belediye başkanlığı AK Parti'ye geçti

Bitlis'in Güroymak ilçesinde, seçim sonuçlarına yapılan itiraz sonucunda oylar yeniden sayıldı. Yapılan sayım sonucunda Güroymak Belediye Başkanı AK Parti'nin adayı Eşref Mutlu 16 oy YRP’li rakibinden fazla alarak belediye başkanı oldu.

Sayım sonucunda oyların dağılımı şöyle oldu:

AK Parti: 4 bin 313, Yeniden Refah Partisi: 4 bin 297, DEM Parti: 4 bin 221, CHP: 98, İyi Parti: 87, Saadet Partisi 54, BTP: 47, Vatan Partisi: 33,

I M G 7113

Mehmet Zahid UZUN                                                         

 Güroymak Kaymakamı

Göreve Başlama 11.09.2023

        26-08-1994 tarihinde Ankara’da doğmuştur. 2012 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İşletme Fakültesi Bankacılık ve Finans bölümünü kazanmış ve 2017 yılında mezun olmuştur. 2017 yılında Kaymakamlık sınavını kazanarak 106. Dönem Kaymakam adayı olarak göreve başlamıştır. Çorum ilinde il merkez stajını, sırasıyla Bursa/Mustafakemalpaşa ve Denizli/Tavas ilçelerinde kaymakam refikliği stajını ve Sakarya ilinde teftiş stajını tamamlamıştır. Samsun/Ayvacık ilçesinde 11 ay süreyle kaymakam vekilliği görevini yürütmüştür. Yurt dışı stajı kapsamında İngiltere Sheffield Üniversitesinde dil eğitimi almıştır. 2020-2023 yılları arasında Çankırı Şabanözü Kaymakamı olarak görev yapmıştır. Cumhurbaşkanlığı 2023/388 sayılı atama kararıyla ilçemize atanmıştır. Aslen Elazığlı olan kaymakamımız evli olup iyi derecede İngilizce bilmektedir.

I M G 6729

Göroymak Tandırı ile meşhurdur. 

Güroymak ilçesine bağlı Günkırı Beldemizde 92 yıldır çamurdan tandır yapılıyor. İlkbahar mevsiminde başlayan tandır imalatı kış mevsimine kadar devam ediyor. 350 haneli ve 4.750 bin nüfuslu Günkırı beldesi adeta bir tandır kent görünümünde. Beldedeki bayanlar ve özellikle genç kızlar gün boyunca çamurdan tandır yaparak aile ekonomilerine katkıda bulunuyor. Beldede günde ortalama 100 tandır yapılırken, yurt içi ve yurt dışına pazarlama yapılmaktadır.

I M G 6731

Bitlis Güroymak kaç?

Bitlis - Güroymak otobüs yolculuğu ortalama 45d civarındadır. Ancak bu iki şehir arasındaki 21 km mesafeyi en hızlı otobüs ile 30d civarında gidebilirsiniz.

İdare 2024 yılı 

 • Kaymakam

Mehmet Zahid Uzun

 • Belediye başkanı

Eşref Mutlu (Ak Parti)

Yüzölçümü

 • Toplam

650 km²

Rakım

1.320 m

Nüfus (2018)

 • Toplam

47,742

 • Kır

23,315

 • Şehir

25.339

Zaman dilimi

UTC+03.00 (TSİ)

Posta kodu

13800

İl alan kodu

434

İl plaka kodu

13

Yerleşimin eski adı "Norşin" olup 1987'de ilçenin adı Güroymak olarak değiştirilmiştir.[1] Norşin, köken itibarıyla Ermenice bir sözcüktür. Nor-Şen/Şin-Yeni-Köy anlamına gelmektedir. Kaynak; Vikipedia 

İlçede toplamda 6 tane lise bulunmaktadır. Güroymak İMKB(Borsa İstanbul) Anadolu Lisesi, Güroymak Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, İpekyolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Selahattin-Rahime Dur Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Güroymak Anadolu Lisesi ve Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi.

I M G 6728

Güroymak in neyi meşhur?

Başta Güroymak, Kümbet mahallesinde bulunan Selçuklu dönemine ait Kalender baba Türbesi yanı sıra, Aşağıkolbaşı, Yukarıkolbaşı, Kaleli köyünde Selçuklu dönemine ait mezar taşları ve bunların yanında türbeler bulunmaktadır.

Güroymak diğer adı nedir?

Gölbaşı, Bitlis ilinin Güroymak ilçesine bağlıbir beldedir. Belde, Gültepe, Köşk, Şenkaya, Şenyayla, Yeşiltepe ve Yeni olmak üzere 6 mahalleden oluşur.

Etimoloji. Yerleşimin eski adı "Norşin" olup 1987'de ilçenin adı Güroymak olarak değiştirilmiştir. Norşin, köken itibarıyla Ermenice bir sözcüktür. Vikipedia

Bitlis Hakkında

Bitlis nüfusunun il ve ilçelere dağılımıysa şöyle: "Bitlis Merkez 65 bin 670, Adilcevaz 31 bin 746, Ahlat 36 bin 577, Güroymak 45 bin 38, Hizan 39 bin 563, Mutki 34 bin 240,Tatvan 83 bin 790."

Bitlis kaç tane ilçesi var?

Bitlis'in Hizan, Mutki, Ahlat, Adilcevaz, Tatvan ve Güroymak olmak üzere 6 ilçesi bulunmaktadır.

Güroymak’ta gezilecek yerler 

Bitlis kent merkezine yaklaşık 32 km uzaklıkta bulunan Güroymak, Bitlis şehrin 6 ilçesinden biridir.