Bitlis’te ihtiyaç sahibi 3 Bin 850 öğrenciye “mont ve bot” yardımı yapıldı Bitlis’te ihtiyaç sahibi 3 Bin 850 öğrenciye “mont ve bot” yardımı yapıldı

İlçede Türkmen, Kürt ve Zaza nüfusun yanı sıra Balkan göçmenleri, Çerkesler, Gürcüler ve diğer etnik gruplar da yaşamaktadır.

Türkmen Nüfus

Güroymak ilçesinin en büyük etnik grubu Türkmenlerdir. Türkmenler, Oğuz boylarından gelmekte olup, Anadolu’ya Selçuklu döneminde gelmişlerdir. Türkmenlerin bir kısmı Yörük olarak göçebe hayat sürerken, bir kısmı da yerleşik hayata geçmiştir. Türkmenlerin bir kısmı da Alevi inancına sahiptir.

Güroymak ilçesinde Türkmen nüfusunun en yoğun olduğu yerler şunlardır:

  • Budaklı köyü: İlçenin en büyük köyü olan Budaklı köyünde nüfusun tamamı Türkmendir. Köyde Tahtacı Türkmenleri (Aleviler) ve Sünni Türkmenler yaşamaktadır.
  • Çukur köyü: İlçenin merkezine yakın olan Çukur köyünde de nüfusun tamamı Türkmendir. Köyde Tahtacı Türkmenleri (Aleviler) ve Sünni Türkmenler yaşamaktadır.
  • Kavakbaşı köyü: İlçenin batısında yer alan Kavakbaşı köyünde de nüfusun tamamı Türkmendir. Köyde Tahtacı Türkmenleri (Aleviler) ve Sünni Türkmenler yaşamaktadır.

Kürt ve Zaza Nüfus

Güroymak ilçesinde ikinci büyük etnik grup Kürt ve Zazalardır. Kürt ve Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı olan Kürtçe ve Zazaca dillerini konuşan halklardır. Kürt ve Zazaların çoğunluğu Sünni Müslümandır.

Güroymak ilçesinde Kürt ve Zaza nüfusunun en yoğun olduğu yerler şunlardır:

  • Aşağı Kolbaşı köyü: İlçenin doğusunda yer alan Aşağı Kolbaşı köyünde nüfusun tamamı Kürttür. Köyde Şafi mezhebine bağlı Kürtler yaşamaktadır.
  • Yukarı Kolbaşı köyü: İlçenin doğusunda yer alan Yukarı Kolbaşı köyünde de nüfusun tamamı Kürttür. Köyde Şafi mezhebine bağlı Kürtler yaşamaktadır.
  • Yolboyu köyü: İlçenin güneyinde yer alan Yolboyu köyünde de nüfusun tamamı Kürttür. Köyde Şafi mezhebine bağlı Kürtler yaşamaktadır.
  • Göktaş köyü: İlçenin güneyinde yer alan Göktaş köyünde de nüfusun tamamı Zazadır. Köyde Şafi mezhebine bağlı Zazalar yaşamaktadır.

Balkan Göçmenleri

Güroymak ilçesinde üçüncü büyük etnik grup Balkan göçmenleridir. Balkan göçmenleri, 19. ve 20. yüzyıllarda Balkanlar’da yaşanan savaşlar, katliamlar ve göçler sonucunda Anadolu’ya yerleşen halklardır. Balkan göçmenleri arasında Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar, Girit Türkleri, Midilli Türkleri ve diğer Balkan Türkleri bulunmaktadır.

Güroymak ilçesinde Balkan göçmeni nüfusunun en yoğun olduğu yerler şunlardır:

  • Güroymak ilçe merkezi: İlçe merkezinde nüfusun yaklaşık %30’u Balkan göçmenidir. İlçe merkezinde Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar ve diğer Balkan Türkleri yaşamaktadır.
  • Çayırlı köyü: İlçenin kuzeyinde yer alan Çayırlı köyünde nüfusun tamamı Boşnaktır. Köyde Hanefi mezhebine bağlı Boşnaklar yaşamaktadır.
  • Çaytepe köyü: İlçenin kuzeyinde yer alan Çaytepe köyünde de nüfusun tamamı Boşnaktır. Köyde Hanefi mezhebine bağlı Boşnaklar yaşamaktadır.

Çerkesler

Güroymak ilçesinde dördüncü büyük etnik grup Çerkeslerdir. Çerkesler, Kafkasya’da yaşayan ve Kuzeybatı Kafkas dillerini konuşan halklardır. Çerkeslerin çoğunluğu Sünni Müslümandır.

Güroymak ilçesinde Çerkes nüfusunun en yoğun olduğu yerler şunlardır:

  • Karacaören köyü: İlçenin kuzeybatısında yer alan Karacaören köyünde nüfusun tamamı Çerkestir. Köyde Hanefi mezhebine bağlı Çerkesler yaşamaktadır.
  • Yeniköy köyü: İlçenin kuzeybatısında yer alan Yeniköy köyünde de nüfusun tamamı Çerkestir. Köyde Hanefi mezhebine bağlı Çerkesler yaşamaktadır.

Gürcüler

Güroymak ilçesinde beşinci büyük etnik grup Gürcülerdir. Gürcüler, Güney Kafkasya’da yaşayan ve Güney Kafkas dillerinden biri olan Gürcüceyi konuşan halklardır. Gürcülerin çoğunluğu Sünni Müslümandır.

Güroymak ilçesinde Gürcü nüfusunun en yoğun olduğu yerler şunlardır:

  • Akyumak köyü: İlçenin güneybatısında yer alan Akyumak köyünde nüfusun tamamı Gürcüdür. Köyde Şafi mezhebine bağlı Gürcüler yaşamaktadır.
  • Yamaçlı köyü: İlçenin güneybatısında yer alan Yamaçlı köyünde de nüfusun tamamı Gürcüdür. Köyde Şafi mezhebine bağlı Gürcüler yaşamaktadır.

Diğer Etnik Gruplar

Güroymak ilçesinde yukarıda sayılan etnik grupların dışında az sayıda da olsa diğer etnik gruplar da yaşamaktadır. Bunlar arasında şunlar sayılabilir:

  • Romanlar: Romanlar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı olan Romanca dili konuşan bir halktır. Romanların çoğunluğu Sünni Müslümandır.
  • Ermeniler: Ermeniler, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı olan Ermenice dili konuşan bir halktır. Ermenilerin çoğunluğu Hristiyandır. Güroymak ilçesinde Ermeni nüfusu yok denecek kadar azdır. Ermeniler, ilçenin merkezinde ve Budaklı köyünde yaşamaktadır.

Editör: Mezher Yamaç