Şeytan taşlandı, ziyaret tavafı yapıldı

Arafat ve Müzdelife'de Kurban Bayramı arifesinde vakfe görevlerini yerine getiren Müslümanlar, ardından Cemerat'a geçerek "büyük şeytan" olarak bilinen "Akabe cemresi"ne 7 taş attı. Daha sonra Kabe'de ziyaret tavafı ve sa'y ibadetini gerçekleştirdi.

Kurbanlarını kesip tıraş olduktan sonra ihramdan çıkarak hacı olan Müslümanlar, bayramın ikinci ve üçüncü günlerinde şeytan taşlamaya devam etti.

Hacılar, kafileler halinde Cemerat bölgesine yürüdü. Müzdelife ve Arafat bölgelerinden topladıkları yedişer taşı sırayla "küçük, orta ve büyük şeytan"a attılar.

Şeytan taşlamadan sonra çoğunluğu yakında vedalaşacakları Kabe'ye yönelen hacılar, veda tavafını yapmak üzere Cemerat'tan Mescid-i Haram'a yürüdü.

Türkiye'den giden hacıların bir kısmı Medine'ye geçiş yapıyor. Hacılar, burada tavafın yanı sıra namaz kılıp Kur'an-ı Kerim okuyarak dua ettiler.

Hacıların kutsal yolculuğunun sonuna yaklaşılırken, Türkiye'den gelen hacı adaylarının bir kısmı Medine'ye, bir kısmı ise Mekke'ye ulaşmıştı.

Mekke'ye ulaşan hacılar, bugünden itibaren kutsal yolculuktaki ikinci durakları olan Medine'ye gitmeye başlayacaklar.

Kurban Bayramı öncesi Medine'den Mekke'ye gelen kafileler ise Cidde'den hava yoluyla Türkiye'ye dönerek Mekke'ye veda edecekler.

Kutsal topraklardan Türkiye'ye dönüşler yarın başlayacak, son kafile ise 24 Temmuz'da hareket edecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Ulvi Ata, hacıların farizalarını tek tek yerine getirdiğini ifade etti.

Ata, binlerce hacının artık Kabe'de veda tavafını yaptığını ve buruk bir sevinçle Medine-i Münevvere'ye gitmek üzere hazırlık yaptıklarını belirtti. Ayrılık vaktinin geldiğini söyleyen Ata, Kabe-i Muazzama'ya ulaşmanın ve etrafında dönebilmenin büyük bir bahtiyarlık olduğunu ifade etti.

Bakan Fidan, HAMAS Heyeti ile Görüştü Bakan Fidan, HAMAS Heyeti ile Görüştü

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hac mevsiminden önce hazırlıklarını tamamladığını ve hac süresince de titizlikle çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Ata, bu konuda hassasiyetlerini dile getirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)