Ekonomi

Halk; "Aynı Hesap Olacaksa Asgari Ücret Zammı İstemiyoruz"

Yeni asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte ürün fiyatlarında artış olması durumunda, asgari ücretin artışının pek bir fayda sağlamayacağına inanıyor. 2023'te 11,402 TL olan asgari ücretin 2024'te artırılması bekleniyor ama halk 20 bin TL olsun istiyor.

Vatandaşlar, asgari ücretin yükselmesi beklentisiyle birlikte ürün fiyatlarında olası bir artışa tepki gösteriyor. 2023 yılında 11,402 TL olarak belirlenen asgari ücretin 2024'te artırılması planlanırken, İLKHA haber ajansına göre; Şanlıurfalılar, bu artışın yeterli olmayacağını ifade ediyor.

Asgari Ücret Eleştirisi: 'En Az 20 Bin TL Gerekiyor

Vatandaşlar arasında yapılan görüşmelerde, birçok kişi en az 20 bin TL olması gerektiğini belirtiyor. Eyüp Yıldız, mevcut asgari ücretin yaşam maliyetlerini karşılamakta yetersiz olduğunu vurgulayarak, "Ortalama bir aile için 11 bin 400 TL bir para birimi değil. Kirada oturan bir insan bu parayla ne yapacak, nasıl geçinecek? İnsanların halini görüyorsunuz, Kesinlikle kınamıyoruz ama belediyede çöpçü olarak çalışan bir insan 25 bin TL para alıyor fakat emekçi bir adam sabah 7'de kalkıyor akşam saat 8'e kadar çalışıyor, eline geçen para 11 bin 400 TL. Adamın 3 tane çocuğu varsa bir de evi kiraysa nasıl karşılayacak? Asgari ücretle çalışamam. Eğer ben geleceğimi düşünüyorsam asgari ücretle çalışamam. Bir ay boyunca yemeden içmeden çalışacaksın, 11 bin 400 TL alacaksın. Ev kirasına 5 bin TL, gider 3 bin TL, elektrik ve su 2 bin TL, 10 bin TL ediyor. Bin 400 TL de senin yemeğin mi? 20 bin TL asgari ücret için uygun ama şöyle bir şey var bizim insanımız merhametsiz. Senin evinin kirası bin 500 TL ise sen niye 5 bin TL yapıyorsun! Her şeyden önce vicdan, Allah herkese akıl fikir versin, diyecek bir şey yok." diye konuştu.

Asgari ücrete yapılacak zamla birlikte ürün fiyatlarının da artmasını istemeyen halk, yetkililerden denetim yapmalarını ve alım güçlerini artırmalarını bekliyor. Abdulkadir Korkmaz, "Asgari ücrete zam yapılmasın ama ürünlerin fiyatı yerinde kalsın. Milletin alım gücü yok, alım gücü olmadıktan sonra asgari ücret isterse 40 bin TL olsun. Kiralık bir evde oturan asgari ücretli 10 bin TL'den aşağı ev bulamıyor, peki bu adam neyle geçinecek? Asgari ücrete istediği kadar zam yapsın, alım gücü olmadıktan sonra millet perişan bir şekilde ortada kalacak. Asgari ücret olduğu yerde kalsın ama ürünlere zam gelmesin yeter. Enflasyon zaten aldı başını gidiyor, milletin perişanlığı ortada. Baştakilerin elini taşın altına koyması lazım. Kendilerini düşündükleri kadar biraz milleti düşünsünler." şeklinde konuştu.

'En Az 25 Bin TL Olmalı'

Vatandaşlar, gelecek dönemde belirlenecek asgari ücretin, yaşam maliyetlerini karşılayacak düzeyde olması ve alım güçlerini artırması gerektiğini dile getiriyor. İbrahim Halil Buse, "Yeni dönemde asgari ücretin 25 bin TL olmasını düşünüyorum. O kadar ancak tatmin eder. Vergi zamlarından dolayı zaten etkileniyoruz. 25 binin üstünde olmalı, altında kesinlikle olmaz. Yeni asgari ücret gelecek zamlarla birlikte inşallah tatmin eder. Alım gücünden hiç memnun değiliz. Ekonomik olarak iyi değiliz." dedi.