Güncel

HAMAS ve İslami Cihad: Tam Çekilme Olmadan Anlaşma Mümkün Değil

HAMAS ve İslami Cihad liderleri, ateşkes müzakerelerinin başarısız olmasından işgal rejimini sorumlu tutarak, Gazze'den tam çekilme gerçekleşmeden bir anlaşmanın mümkün olmayacağını vurguladı.

HAMAS Şura Konseyi Başkanı Muhammed Derviş ve beraberindeki heyet, İslami Cihad Genel Sekreteri Ziyad el-Nahhale ve yardımcısı Muhammed el-Hindi ile Doha'da bir araya gelerek, mevcut siyasi ve saha gelişmelerini değerlendirdi.

Açıklamada, işgal rejiminin özellikle 2 Temmuz’da HAMAS tarafından kabul edilen öneriyi reddetmesinin ve Gazze Şeridi'ndeki ateşkes görüşmelerini engellemesinin, müzakerelerin başarısızlığındaki ana etken olduğu vurgulandı.

Toplantıda, Gazze Şeridi’nden tam çekilme, yeniden inşa sürecinin başlatılması ve kapsamlı bir takas anlaşmasıyla kuşatmanın sona erdirilmesi gibi temel şartlar karşılanmadan herhangi bir anlaşmaya varılmayacağı kaydedildi. Ayrıca, Gazze'deki insani yardımın hızla ulaştırılması ve işgal tarafından uygulanan toplu cezalandırmaların sonuçlarına dikkat çekildi.

Filistin halkına yönelik saldırıların durdurulması gerektiğini belirten liderler, işgal güçlerinin insanlığa karşı işledikleri suçlar nedeniyle cezalandırılması çağrısında bulundu.