Harput'un Tarihi Dabakhane'sindeki Şifalı Su, Ziyaretçilerin İlgi Odağı Oldu

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde yer alan Dabakhane şifalı suyu, içeriğindeki minerallerle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Elazığ'ın köklü tarihine sahip Harput Mahallesi'nde yer alan Dabakhane şifalı suyu, 5 bin yıllık geçmişi ve sıradışı özellikleriyle yerli turistlerin ve bölge halkının ilgisini çekiyor. Tarihi Dabakhane, 1988 yılında eski binasının yerine inşa edilmiş ve içerisinde iki kubbe ile iki şifahane bölümü bulunduruyor. Bu eşsiz şifa kaynağı, üç göz kurna ile donatılmış, soğuk şifalı suyunu ziyaretçilere sunuyor.

Dabakhane şifalı suyu, 5 derece sıcaklığa sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Aynı zamanda içme suyu standartlarına uyan bu su, içeriğinde sodyum, potasyum, karbonat, sülfat, klorür, iyodür, amonyak ve nitrat gibi mineralleri barındırıyor. Bu özellikleri sayesinde özellikle mide, karaciğer ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülüyor.

Harput'un Tarihi Atmosferinde Şifalı Su Keyfi

Harput'un tarihi atmosferiyle çevrili olan Dabakhane şifalı suyu, sadece Elazığlılar için değil, çevre illerden gelen yerli turistlerin de ilgisini çekiyor. Ziyaretçiler, üç ayrı kurnada sırayla yıkanarak şifalı sudan faydalanıyorlar.

Dabakhane şifalı suyu, aynı zamanda içerdiği elementler nedeniyle ziyaretçilerin ruhsal sıkıntılarını hafiflettiği iddia ediliyor.

Şifalı suya giren ziyaretçilerden Mehmet Zengin,

“Burası Harput’ta Dabakhane şifalı su olarak biliniyor. İnsanlar buraya şifa bulma amaçlı gelip gidiyorlar. Burada üç tane kurna var. Her kurnaya 3’er sefer girip çıkıyorlar. Karaciğer, romatizma, depresyon buna benzer hastalıkları olan insanlar şifa amaçlı bu suya giriyorlar. Suyun sıcaklığı 5 derece ve gelenler suya fazla dayanamıyor. Bu suyun kaynağı bilinmemektedir” dedi.

Arkadaşlarıyla birlikte geldiklerini ifade eden Salih Şan,

“Harput’a önceden birçok kez gelmiştim ama buraya ilk kez geldik. Su soğuk ve güzeldi, vücudumuza da yaradı” şeklinde konuştu.

Ziyaretçilerden Arda Arduç,

“İlk defa buraya geldim. Yeni bir deneyim yaşadık. Su soğuktu ve kemiklerimize iyi geldi. Biz arkadaşlarımızla toplanıp geldik, yoğunluk da var” diye konuştu.