Tedavi amacıyla kullanılan iğnelerin, damardan veya kaslardan vurularak yapılan ve sadece tedavi amacıyla kullanılan iğnelerin orucu bozmayacağı belirtilmektedir. Ancak, yiyecek ve içeceğin yerine geçen vitamin içerikli iğnelerin orucu bozabileceği ifade edilmektedir.

Fetva Kurulu şu cevabı verdi;

Türkiye ve Katar Arasında 8 Anlaşma İmzalandı Türkiye ve Katar Arasında 8 Anlaşma İmzalandı

"Damardan veya kaslardan vurularak yapılan iğneler vitamin içermeyip sadece tedavi amacıyla kullanılıyorsa oruç bozulmaz. Fakat yiyecek ve içeceğin yerine geçen vitamin içerikli iğneler orucu bozar (Affane, Yeselûneke III, 87-89). Allah Teâlâ bir kudsi hadiste şöyle buyurmaktadır: Âdemoğlunun bütün amelleri kendisinedir. Yalnız oruç, bundan müstesnadır. O benim içindir. Onun karşılığını ben vereceğim. (Çünkü kulum) benim için yemeyi, içmeyi ve şehveti terk etmiştir (Buhârî, Savm 2, 1894). Hadiste orucun yeme, içme ve şehvetten uzak durma olduğuna özellikle vurgu yapılmıştır. Tedavi amacıyla kullanılan ve damardan alınan ilaçlar da yeme-içme sayılmadığı için oruca zarar vermez. Aynı hüküm makattan veya vajinadan alınan fitiller için de geçerlidir.

Bununla birlikte, günde iki kez kullanılan iğne ve fitilleri imkân varsa iftar ile sahur arasındaki vakit içerisinde almak en doğru olanıdır." ifadeleri kullanıldı.

(İLKHA)

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)