Güncel

Havalar soğudu, kiracılar harekete geçti! Kombi ve çatı bakımları ev sahibine mi ait?

Kışın yaklaşması ile birlikte kiracılarda da hareketlilikler gözlenmeye başlandı. Evlerini kışa hazırlamak isteyen kiracılar, kombi, petek, çatı gibi bakımlardan kaynaklanan masrafların kime ait olduğunu merak etti.

Yüksek enflasyon karşısında kiracıları güvence altına alabilmek amacı ile bir yılı aşkın süredir yürürlükte olan yüzde 25’lik kira artış sınırlaması, kiracılar ile ev sahiplerinin karşı karşıya gelmelerine sebep oldu. Artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında kira tutarlarına yüksek oranlarda zam yansıtmak isteyen ancak yüzde 25 sınırı sebebi ile isteklerini yasal çerçevede gerçekleştiremeyen ev sahipleri, türlü baskılara başvurmaya başladı. Bu durum kiracıların arabulucuların kapılarını aşındırmalarına yol açarken kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte farklı sorunlar da ortaya çıkmaya başladı.

Havaların soğumaya başlaması, meteoroloji uzmanlarının ‘bu kış sert geçecek’ uyarıları, kiracıları harekete geçirdi. Yaşam alanlarını zorlu kış şartlarına hazırlayabilmek adına kombi, çatı ve petek bakımı gibi faaliyetleri araştırmaya başlayan kiracılar, bu bakımlardan doğacak olan masrafların kendilerine mi yoksa ev sahiplerine mi ait olduğunu araştırmaya başladı.

ÇATI- BACA ONARIM MASRAFLARI KİME AİT?

Çatı, baca, dam, emniyet merdivenleri ve yağmur olukları, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında değerlendirilir. Bu neden ile bu gibi alanlarda yaşanacak olan herhangi bir problemin giderilmesi, kat maliklerinin sorumlulukları altındadır. Evi su basması ve ana yapıya zarar gelmesi durumu ‘acil onarım’ kapsamında değerlendirilir. Yürürlükte olan Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre acil onarımda arabulucu ya da yargının tespiti durumunda kat malikinin rızası aranmaz. Yani kat maliklerinin ortak kullanım alanları için ‘Masrafa karışmıyorum’ deme hakları bulunamamaktadır. Öte yandan mimari projenin dışında kalan ve ‘ekstra tadilat’ olarak değerlendirilen masraflara kat maliklerinin karışmama hakları bulunuyor.

KOMBİ BAKIM- TADİLAT MASRAFLARI KİME AİT?

Kombilerde meydana gelebilecek yanma vb. durumlarda tamir ve yenilenme faaliyetlerinin yürütülmesi gerekir. Bu durumda masraflar kat malikine değil, ev sahibine aittir. Kombinin senelik bakım masrafları ise tamamen kat maliklerinin sorumluluğundadır. Yürürlükte olan Borçlar Kanunu’na göre kiralanan alanın bakım ve temizlik masrafları kiracılar tarafından karşılanmalıdır.

Kaynak: Haber Merkezi