Van'da inci kefallerinin kaçak avlanmasını önlemek amacıyla polis ekipleri tarafından çalışmalar yürütüldüğü belirtiliyor. İnci kefallerinin neslini sürdürebilmek için her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde Van Gölü'nden tatlı sulara göç ettikleri ve bu yolculuğun zorlu geçtiği ifade ediliyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve belediye ekiplerinin av yasağı dönemlerinde güvenli bir üreme dönemi geçirmeleri için önlemler aldığı aktarılıyor.

Van Emniyet Müdürlüğü Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği bünyesindeki Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) ekibinin göl çevresi ve akarsu yataklarını gözetim altında tuttuğu bilgisi veriliyor. HAYDİ ekibinin kaçak avcılığı önlemek amacıyla denetimler yaptığı ve vatandaşlara inci kefali konusunda farkındalığı artırmak için broşür dağıttığı belirtiliyor.

Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliğinde görevli polis memuru Hakan Yavuz ise inci kefalinin Van'ın en önemli değerlerinden biri olduğunu vurgulayarak, koruma tedbirlerinin alındığını ifade ediyor. Yavuz, denetimlerin diğer kurumlarla işbirliği içinde gerçekleştirildiğini ve ihbarları değerlendirdiklerini söylüyor. Dere yatakları, dere yatağı ağzı ve sazlık alanlarda araçlar ve dronlar kullanılarak denetimlerin yapıldığı, üreme döneminde inci kefalinin avlanmasına yönelik faaliyetlere karşı önlemler alındığı aktarılıyor. İnci kefalinin üremesinin ve üreme döneminde avlanmamasının sağlanması için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini belirtiyor.

Bu çalışmaların inci kefallerinin neslinin korunması ve kaçak avcılığın önlenmesi amacıyla yapıldığı vurgulanıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)