Dünya

Hollanda kralı köle ticareti için nihayet özür diledi!

Hollanda Kralı Willem Alexander, ülkesinin kölelikteki rolü nedeniyle resmen özür dilediği bildirildi.

Kral Willem Alexander, Hollanda'nın köle ticaretini yasaklamasının yıl dönümü töreninde ülkenin kölelik geçmişiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Alexander, "Bugün sizin karşınızdayım. Bugün, kralınız ve hükümetin bir üyesi olarak şahsen özür diliyorum. Bu sözlerin ağırlığını kalbimde ve ruhumda hissediyorum." şeklinde konuştu.

Alexander, Orange-Nassau Hanedanlığı'nın kölelikteki "belirgin rolünün" araştırılması için talimat verdiğini belirtti ve bu insanlık suçuyla ilgili olarak açık bir şekilde başarısız oldukları için af diledi.

HOLLANDA VE KÖLELİK

Başbakan Mark Rutte, Aralık 2022'de Hollanda'nın kölelik tarihi ve köle ticaretindeki rolü nedeniyle resmi olarak hükümet adına özür dilemişti.

Hollanda, Güney Amerika ve Afrika'nın kıyı bölgelerinde koloni yönetimi kurarak 16. yüzyılın sonlarında "Transatlantik" bölgesinde köle ticaretine başlamış ve 17. yüzyılın ortalarında "altın çağı"nı yaşadığı dönemde Güney Amerika ile Avrupa arasındaki köle ticaretinin en önemli aktörlerinden biri olmuştur. 1 Temmuz 1863'te ise köle ticaretini resmen yasaklamıştır.