Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesine ilişkin olarak hububatçılar tarafından yapılan açıklamada, çiftçilerin kilogram bazında belirlenen verim miktarının yetersiz olduğu ve bu durumun çiftçileri mağdur ettiği ifade edildi.

Bakanlıklar Personel Alımı Yapacak: İşte Detaylar Bakanlıklar Personel Alımı Yapacak: İşte Detaylar

Hububatçılar, bu yılın bereketli ve verimli geçtiğini belirterek, çiftçilerin hem mahsul veriminden hem de hükümet tarafından belirlenen fiyattan memnun olduğunu ancak ÇKS belgesindeki kilogram sınırlaması ve bu belgeye sahip olmayan çiftçilerin ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) satamamasının mağduriyetlere yol açtığını söyledi.

Hububatçı esnafı ve çiftçiler, yetkililere seslenerek ÇKS kotasının artırılması ve tapusu olmayan ancak ürün eken çiftçilerin ürünlerinin alınması için çalışmalar başlatılmasını talep etti.

Abdülmenav Çorapçı adlı hububatçı esnafı, bu yıl yağışların iyi olması nedeniyle buğday, arpa ve mercimekte verimin çok iyi olduğunu ve çiftçilerin memnun olduğunu ancak satış konusunda sıkıntı yaşandığını belirtti. Özel sektörün sadece birkaç çiftçinin ürününü aldığını, diğer çiftçilerin ürünlerinin ellerinde kaldığını ifade etti. Çiftçilerin TMO'da randevu almakta sorun yaşadığını ve tapusu ile ÇKS belgesi olmayan çiftçilerin ürünlerini satamadığını dile getirdi. Bu durumun çiftçileri endişelendirdiğini ve yeni ürün ekme aşamasında gübre ve mazot temininde sıkıntı yaşandığını belirtti. Sorunların çözülmesi için TMO'nun tapusu ve ÇKS belgesi olmayan çiftçilere kolaylık sağlaması gerektiğini ve ÇKS belgesi olan çiftçilerin kotalarının artırılmasını talep ettiklerini vurguladı.

Mehmet Tahir Rezan adlı çiftçi ve esnaf ise bu yıl ürün veriminin çok iyi olduğunu ancak TMO'nun dönüm başına belirlediği ürün miktarının düşük olduğunu ifade etti. Bu durumda çiftçilerin ürünlerinin ellerinde kaldığını ve özel fabrikalara mecbur kaldıklarını belirtti. Özel sektöre ürün satıldığında destekleme ödemelerinin alınamadığını ve ürünlerin değerine satılamadığını dile getirdi. TMO'ya yönelik taleplerinin ÇKS kotasının kaldırılması ve her çiftçinin ürününü TMO'ya verme isteğinin karşılanması olduğunu söyledi.

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)