Bölge

HÜDA PAR Milletvekili, Baraj Tehdidi Altındaki Köy İçin Uyardı

HÜDA PAR Milletvekili Şahzade Demir, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Taşdelen köyünde barajların oluşturduğu ciddi tehditlere dikkat çekerek, köyün olası bir felaketten önce başka bir yere taşınması gerektiğini vurguladı.

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili ve Milletvekili Şahzade Demir, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Taşdelen köyünü ziyaret ederek, baraj tehdidi altındaki köyde muhtar ve köy sakinleri ile bir araya geldi. İki baraj arasında kalan köyün büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu belirten Demir, yetkililere köyün acilen taşınması için çağrıda bulundu.

Demir, olası bir baraj taşması veya patlaması durumunda köyün tamamen sular altında kalacağını ifade ederek, "Aşağısı Taşdelen köyü, burası da köye en yakın olan ilk baraj. Köyle baraj arasında gördüğünüz gibi yaklaşık 200 metre var. Baraj bendinin arkasında gördüğünüz gibi büyük su toplama alanı bulunuyor. Bu barajın yukarısında bunun gibi 2 tane daha var. Toplamda 3 tane baraj çok kısa aralıklarla inşa edilmiş. Köy şu an 2 baraj arasında kalıyor. Barajın su toplama alanına baktığımızda en ufak bir sallantıda, heyelanda ve yoğun yağışlardaki toprak kaymalarında baraj sularının taşması, bu 3 barajdan birisinin bendinin patlaması veya taşması sonucu barajlarda patlama olabilir. Allah muhafaza etsin böyle bir durumda köy tamamen su altında kalıp yok olacak." vurguladı. 

Daha önce konuyla ilgili Meclis'e soru önergesi veren Demir, "Yapılması gereken şey bellidir aslında, köyün taşınması gerekiyor. Köy taşınmadığı müddetçe buradaki insanlar çok büyük tehlike ve tehdit altındadır. Köyün istimlak edilmesi veya taşınma yeri ile alakalı bazı ufak tefek sorunlara takılma söz konusudur. Bu sürecin hızlandırılması ve köylülerin ikna edilmesi ve büyük bir afet yaşanmaması için sürecin hızlandırılması ve Taşdelen köyünün buradan daha yukarılara taşınması gerekiyor." belirtti.