Batman'da ikinci el araç alım satımı yapan galericiler, yaklaşık iki yıldır süren durgunluğun işlerini ciddi şekilde olumsuz etkilediğini, birçok esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını ifade etti.
Pandemiyle birlikte otomobil fiyatlarındaki artışların ardından hükümetin yüksek faiz politikası uygulamasının pek çok sektörde olduğu gibi kendilerini de etkilediğini söyleyen galericiler, bu durumun otomotiv sektörünü neredeyse durma noktasına getirdiğini belirtti.
Araç fiyatlarında yaşanan yüzde 25'lik düşüşe rağmen piyasanın hala canlanmadığını söyleyen esnaf, faiz politikasının değiştirilmesi gerektiğini ve hükümetten bu konuda adım atılmasını beklediklerini dile getirdi.
Gürsel Parça
"İstikrarsızlık ve durgunluk hakim"
İkinci el otomobil piyasasındaki durgunluğun yaklaşık iki yıldır sürdüğünü belirten galerici Gürsel Parça, "Bu durgunluk araç fiyatlarını da aşağıya çekiyor. Bankaların kredi musluklarını kapatması ya da kredilerin yüksek olması da bu duruma neden oluyor. Piyasada istikrarsızlık ve durgunluk var. Eskiden araçlar yatırım aracı olarak görülüyordu ve stok yapılıyordu. Şimdi ise insanlar sadece ihtiyacı olduğu zaman araç alıyor. Özellikle batı illerinde çok sayıda esnaf ellerindeki araçları satamıyor. Banka faizleri yüksek olduğu sürece bu durgunluk devam edecek" dedi.
Hüsnü Çelik
"Önceden her aracın alıcısı vardı, şimdi ise alıcı bulamıyoruz"
Araç alım satımında ciddi bir sorun yaşandığını belirten Hüsnü Çelik ise, "Vergiler çok yüksek. Eskiden galericiler yüzde 1 vergi öderken şimdi bu oran yüzde 20’ye çıktı. İşlerimiz son iki yıldır neredeyse durdu. Eskiden aldığımız araçları kolayca satardık ve her aracın bir alıcısı olurdu. Şimdi ise fiyatları ne kadar indirsek de alıcı bulamıyoruz. Bunun nedeni, insanların nakit birikimlerini bankalara yatırması. Faizler düşmeden sektörümüzün toparlanması mümkün değil" dedi.
Araç fiyatları düştü, ancak piyasa hâlâ durgun
Son iki ayda sitelerindeki esnafın yüzde 15'inin kepenk kapattığını belirten Çelik, "Geride kalanlar yan işlerle ayakta durabiliyor. Araç fiyatlarındaki yüzde 25'lik düşüş bile piyasanın hareketlenmesine yetmedi. Yılın bu döneminde araç toplamaya vaktimiz olmazdı, ama şimdi 6 aydır bekleyen araçları sadece yıkayıp müşteri bekliyoruz. Faizler düşmeden piyasanın canlanması imkansız" diye konuştu.