İlahiyatçı Asilsoy, günümüzde bayram kutlamalarının sosyal medya hesapları üzerinden yapılmasının doğru olmadığını belirterek, bayram kutlamalarının aile büyüklerinin küçükleriyle birlikte bayram ziyaretlerine gitmesi gerektiğini söyledi.

Asilsoy, bayramlarda sıla-i rahim kavramının önemine vurgu yaparak, sıla-i rahimin ölçüsünün Hz. Muhammed'in sünneti olması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca Asilsoy, 6 Şubat tarihinde depremde hayatını kaybeden ve bu bayrama ulaşamayan tüm Müslüman kardeşlerimiz için Allah'tan rahmet diledi. Bayramların bizim için çok değerli ve önemli olduğunu belirterek, Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Yesrib'e hicret ettiğinde, Yesrib'in Medine'leşme sürecinde iki bayramı da müminlere hediye olarak ulaştırdığını ifade etti. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nın aslında birer hediye olduğunu söyledi. Ramazan Bayramı'nda nefsin kurban edilmesi gerektiğini, Kurban Bayramı'nda ise canın kurban edilmesi gerektiğini vurguladı. Kurban Bayramı'nın daha iyi anlaşılması için Hz. İbrahim ve ailesinin iyi anlaşılması gerektiğini belirtti. Kur'an-ı Kerim'de Hz. Adem, Nuh, İbrahim ve İmran ailelerinin sevildiğini ve tarihin çeşitli dönemlerinde sevildiklerinin ifade edildiğini aktardı. Bu sebeple kurbanları ve Kurban Bayramı'nı daha iyi anlamak için bu iki ailenin iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

Asilsoy, bayram ziyaretlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. Yakın ve uzak akrabalar arasında yaşlılar, hastalar veya cenaze olan evlerin ziyaret edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca günümüzde birbirinden uzaklaşan insanlar arasında kopuklukların yaşandığına dikkat çekti. Bu kopuklukların önlenmesi için aile büyüklerinin, babaların, amcaların, teyzelerin, dedelerin, torunları, çocukları ve yeğenleriyle birlikte ziyaretlere gitmelerini teşvik etmeleri gerektiğini ifade etti. Eğer gitme imkanı yoksa, sosyal medya aracılığıyla en azından bir bayram tebriği yapılması önerisinde bulundu. Ancak en iyisinin büyüklerin çocuklarını alarak birlikte ziyaretlere gitmeleri olduğunu belirtti.

Suriye ve Irak’ta 3 PKK Elemanı Etkisiz Hale Getirildi Suriye ve Irak’ta 3 PKK Elemanı Etkisiz Hale Getirildi

Ayrıca Asilsoy, müminlerin özellikle yakın akrabalarıyla soğuk olmaması gerektiğini, büyüklerin bu konuda yapıcı olması gerektiğini ve aralarında olan dargınlık veya küskünlüklerin çocuklara yansıtılmaması gerektiğini söyledi. Akrabalık ilişkilerinin sadece akrabalarla sınırlı kalmaması gerektiğini, köyler arasında derneklerin kurulması ve bu derneklerin içerisine İslami motiflerin yerleştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca uzakta mağdur olan insanların da ziyaret edilmesi gerektiğini ifade etti.

Asilsoy, sosyal medyanın kolaycılığına kaçılmaması gerektiğini ve bayramı sadece bir günle sınırlı tutmamak gerektiğini sözlerine ekledi. Büyüklerin aranıp sorulması gerektiğini ve bayram gününde ekstra bir bayramlaşma tebrikinin yapılmasının önemine değindi. Bu şekilde akrabalık bağlarının daha da güçlenmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: GÜLİSTAN ÇELEBİ