Güncel

İsveç, ABD'den NATO Üyeliği İçin Destek Alıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken gerçekleştirdikleri görüşmelerde İsveç'in NATO’ya girmesi konusunda destek açıklaması yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in NATO üyeliği konusunda destek vermek için İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüşme gerçekleştirdi.

Blinken, Türkiye'nin üçlü mutabakatı imzalaması konusundaki endişelerinin meşru olduğunu belirtirken, İsveç ve Finlandiya'nın da mutabakat gerekliliklerini yerine getirdiğine işaret etti ve şunları söyledi: "Türkiye önemli ve meşru kaygılarını dile getirdi. İsveç ve Finlandiya da bu endişeleri gidermek için gereken adımları attı. Artık hareket zamanı geldi. Vilnius Zirvesi'nden önce her şeyin tamamlanmasını umuyoruz, ancak bunu garanti edemeyiz."

Blinken, "Türkiye'ye F-16'lar satılmasıyla İsveç'in NATO üyeliği arasında bir bağlantı var mı?" sorusu üzerine ise, "Türkiye, çok önemli bir NATO üyesi olduğu için F-16'lara veya F-16 güncellemelerine sahip olması önemli. Ancak iki konunun birbiriyle ilgili olduğunu düşünmüyoruz. Bu benim Biden yönetimi adına sözüm. Kongre üyelerinin bazıları İsveç'in NATO üyeliği ile F-16'lar arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor. Kongre, hükümetin eşit ve bağımsız bir parçasıdır, bu nedenle kararları da önemlidir." diye açıklamada bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Norveç Başbakanıyla yaptığı görüşmede İsveç'in NATO üyeliği konusunda açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: "İsveç'in NATO'ya katılmasından bu yana çok daha güçlü ve güvenli bir konumda olduğuna inanıyoruz. Davetli olmaları nedeniyle NATO ile yakın ilişkiler kuruldu. İsveç'e yönelik herhangi bir saldırı veya tehdide NATO sessiz kalamaz. Vilnius Zirvesi'ne kadar tam üyelik için bir çözüm bulunmasını umuyoruz. Tam bir garantimiz yok, ancak İsveç'in zirveye kadar tam üyelik statüsüne yükselmesi oldukça olası." şeklinde konuştu.