Güncel

Japon Deprem Uzmanından Kritik Uyarı!

Japon Mühendis Joshinori Moriwaki'nin, İzmir Kitap Fuarı'nda düzenlenen 'Depreme hazır mıyız Türkiye?' panelindeki uyarıları dikkat çekiyor.

Moriwaki, depremlere karşı hazır olmanın hayati bir öneme sahip olduğunu ve bu sayede oluşabilecek hasarların yüzde 70 oranında azaltılabileceğini vurguluyor.

"Türkiye ve Deprem: Alınacak Önlemlerle Hasar Yüzde 70 Azaltılabilir"

Moriwaki, geçmişte Türkiye'de yaşanan depremlere ve bu depremlerin etkilerine dikkat çekerek, Türkiye'nin depreme karşı daha hazırlıklı olması gerektiğini belirtiyor.

Japon Deprem Uzmanından Kritik Uyarı

Depremlerde önlem alındığı müddetçe oluşan hasarların yüzde 70 azaltılabileceğini belirten Moriwaki, “Korkutuyor değiliz, hazır olmak lazım. Türkiye’de ve Japonya’ya bir gün deprem gelecek. Allah korusun, gelmesin değil. Bu gelecek artık kabul etmek lazım. Gelsin ama fazla hasar vermesin.

Fazla hasar olmaması için ne yapmak lazım? Hükümet, belediye, şirkette, ailede, okulda hep beraber hazırlanıyorsak, hasar yüzde 70 azaltabilir. Büyük rakam değil mi? Yüzde 70 azaltabiliyorsak neden yapamayalım” ifadelerini kullandı.

İZMİR DEPREMİ İLE İLGİLİ UYARDI

Özellikle İzmir'de olası bir depremin 6,5 büyüklüğünde olabileceğini ifade eden Moriwaki, bu tür durumlarda alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığını vurguluyor.

Depremlerin vereceği hasarın yüzde 70 oranında azaltılabilmesi için, hükümetlerin, belediyelerin, şirketlerin, ailelerin ve okulların birlikte hazırlık yapması gerektiğini belirten Moriwaki, suyun bu hazırlıkların önemli bir parçası olduğunu da ifade ediyor.

Japon Deprem Uzmanından Kritik Uyarı

Deprem sonrası su temini ve iletişimin sağlanması için önceden alınacak önlemlerin yaşamları kurtarabileceğini vurguluyor.

Moriwaki, alınabilecek önlemleri şöyle anlattı:

“En önemlisi su. İnsan susuz kaç gün yaşayabilir? 3 gün. Ben çok terliyorum, benim şansım muhtemelen 2 gün. Evimin yatağı, sağında solunda, yatağın kenarında, salonda her koltuğun yanında su şişesi mevcut. İnsan su varsa 3 gün, 5 gün, 1 hafta, 10 gün, 20 gün, 1 aya yakın yaşayabilir. Onun için su en önemli. Maalesef bina çöktü, biz üçgende yaşıyoruz. Su var, içiyoruz... "

Joshinori Moriwaki'nin bu uyarıları, Türkiye'deki deprem hazırlık çalışmalarının önemini bir kez daha hatırlatıyor.

Türkiye'nin depreme karşı daha hazırlıklı ve bilinçli bir şekilde hareket etmesi, olası felaketlerin etkilerini en aza indirgeme açısından büyük bir öneme sahiptir.