Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), elektronik kimlik bilgisine sahip cihazların kayıt altına alınmasına dair önemli bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Bu düzenleme, özellikle kaçak telefonların takibini ve kontrolünü sağlamayı amaçlamaktadır.

Yeni Düzenleme ile Kullanılmayan veya Klonlanmış Cihazların Süresi Kısaldı

Yapılan yeni düzenlemeye göre, kullanılmayan, kaçak, kayıp, çalıntı, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş veya klonlanmış olan cihazların beyaz listeden çıkarılması ve bağlantısının kesilmesi için belirlenen süre, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 7 yıldan 1 yıla indirilecek. Bu önemli değişiklik, cep telefonlarını bir yıl süresince kullanmayan vatandaşların cihazlarının seri numaralarını koruma altına alırken, klonlanmış cihazların otomatik olarak devre dışı bırakılmasına da olanak sağlıyor.

kacak-telefon-kontrolu-nasil-yapilir-1620477604.webp

Kullanılmayan Cep Telefonlarının İletişim Bağlantısını Kesiyor

BTK'nın veri tabanında bir yıl süresince kullanılmayan cep telefonlarının iletişim bağlantısı, 24 saat içinde kesilecek ve cihaz bilgileri siyah listeye dahil edilecek. Siyah listeye alınan cihazlar, iletişim hizmetlerine erişimlerinin engellenmesi nedeniyle kullanılamayacak. Ancak, bir cihazın IMEI numarası tekrar beyaz listeye alınabilir. Bu, kaçak telefonların ve klonlanmış cihazların kullanımını önlemek için etkili bir yol olarak öne çıkıyor.

Düzenlemeler, kaçak telefonların kontrol altına alınması ve illegal kullanımların engellenmesi amacıyla uygulamaya konuluyor. Ayrıca, cihazlar üzerindeki seri numaraların koruma altına alınması, kayıp veya çalıntı cihazların izlenmesine de katkı sağlayacak. Bu adım, vatandaşların güvenli ve yasal olarak teknolojik cihazları kullanmalarını teşvik ederken, illegal cihazların ve kaçak kullanımların yaygınlaşmasını önlemeyi amaçlıyor.

Son Bir Haftada 475 Bin Sürücü ve Araca İşlem Yapıldı Son Bir Haftada 475 Bin Sürücü ve Araca İşlem Yapıldı

kacak-telefon-alinir-mi.jpg

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)