Bu antlaşma, 1623-1639 yıllarında süren Osmanlı-Safevî Savaşı'nı sona erdirmiş ve günümüzdeki Türkiye-İran sınırını büyük ölçüde belirlemiştir.

IV. Murat, Bağdat'ın Safevîlerin elinden geri alınması için başlattığı sefer sonucunda şehri Osmanlı topraklarına katmıştır. Bu olayın ardından, iki devlet arasında barış görüşmeleri başlamıştır. 13 günlük müzakerelerin ardından, 17 Mayıs 1639'da Kasr-ı Şirin Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma ile Bağdat, Basra ve Şehrizor gibi bölgeler Osmanlılar'ın hakimiyetine geçerken, Revan ise Safevî Devleti'ne bırakılmıştır.

"İkinci Kasr-ı Şirin" olarak da bilinen Kerden Antlaşması ise 14 Eylül 1746 tarihinde imzalanmıştır. Sonraki dönemlerde meydana gelen İran-Osmanlı savaşlarında ortaya çıkan sınır anlaşmazlıkları genellikle Kasr-ı Şirin Antlaşması temel alınarak çözümlenmiştir.

Kasr-ı Şirin Antlaşması, Doğu Anadolu Bölgesi'nden başlayıp Basra Körfezi'nde son bulan, 2185 km'lik Osmanlı-Safevî sınırını belirlemiştir. Aynı zamanda, günümüz Türkiye-İran ve İran-Irak sınırlarını da büyük ölçüde şekillendiren bu tarihi anlaşma, bölgenin siyasi dengesini etkileyen bir dönüm noktasıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ