KDV değişikliğiyle birlikte sıfır otomobil fiyatları güncellendi. Şu anda en düşük sıfır araç fiyatı ne kadar? İkinci elde son durum ne?

Altın Fiyatlarında Rekor Yaklaşıyor! Altın Fiyatlarında Rekor Yaklaşıyor!

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, konuyla ilgili Milliyet'e açıklamalarda bulundu. Ertemel, "Piyasadaki en ucuz otomobil..." diyerek şu bilgileri verdi:

- C Segment sedan aile otomobilinin modeli, KDV güncellemesi sonrasında 655.000 TL oldu.
- 1A segmentindeki en uygun hatchback otomobil ise 681.000 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.
- Manuel modeller 650 ila 750 bin TL arasında fiyatlandırılırken, otomatik ve daha donanımlı versiyonlar markaya göre ortalama 850 bin TL'den başlıyor.
- Fiyatlarda yaşanan yükseliş, kur, ÖTV, tedarik rakamları ve işçilik maliyetlerinin yanı sıra kayıt dışı ticaretin etkisiyle de ilişkilendiriliyor.
- Ticaret Bakanlığı'nın 6+6 yönetmeliğinin genişletilmesiyle, araçların sıfır fiyatından yüksek satılması ve internet üzerinde sunulan yapay fiyat taleplerinin engellenmesiyle denge sağlandı.
- Kur ve ÖTV gibi faktörlerde değişiklik olmazsa, fiyatlarda yatay bir seyir bekleniyor.

İkinci el otomobil fiyatları ise sıfır otomobillere referans alınarak belirleniyor. İkinci el fiyatlarındaki yükseliş, 6+6 yönetmeliğinin etkisiyle durmuş durumda. Tedarik sorununun azalmasıyla birlikte bu sorunun ortadan kalkması bekleniyor. İkinci el otomobil fiyatları yaşa, kondisyona, model yılına ve markaya göre değişkenlik gösteriyor. Daha yeni otomobillere sıfır fiyatına yakın talepler olsa da, genişleyen yönetmelikle birlikte bu alanda bir miktar düşüş yaşanabilir.

Editör: Mezher Yamaç