Güncel

Kesmeyen bıçaklara son! Evde bıçak bileme yöntemleri: Gazete kağıdı, yemek tabağı… Şaşırtıcı ama gerçek!

Mutfakta en büyük yardımcımız olan bıçaklar zamanla körelebilir. En keskin bıçaklar bile köreldiğinde artık kesmez hale gelir. Peki, körelen bıçak nasıl bilenir? Basit bıçak bileme tüyoları…

Mutfakta en çok kullanılan araçların başında şüphesiz bıçaklar gelir. Bıçak çok sık kullanıldığı için zamanla keskinliğini kaybeder. Körelen bıçaklar rahat kesmediği için mutfakta pek çok iş aksayabilir. Sebze, meyve, et kesiminde önemli olan bıçakları yeniden keskin hale getirmek mümkündür. Körelmiş bıçak nasıl bilenmeli?

Bıçak bilemenin en pratik yollarından biri gazete kağıtları kullanmaktır. Şaşırtıcı olsa da gazete kağıdı bıçak bilemeye yardımcı olan ürünlerden biridir. Gazeteyle bıçak bileme işleminde öncelikle gazeteleri üst üste dizin. Gazete kağıtlarının kenar kısımlarını bıçağa yerleştirin. Ardından bıçağın keskin tarafını eğik tutup gazeteye siler gibi sürtün.

KÖRELMİŞ BIÇAKLAR NASIL BİLENİR?

Ağzı kalınlaşmış ve artık kesmeyen bıçakları bilemek sanıldığı kadar zor değildir. Bu tür körelmiş bıçakları bilemek için masat yerine bıçak bileme makineleri en doğru seçimdir. Çift bıçak yöntemi ise iki bıçağın ters taraflarını kullanarak yapılır. Kasapların sık sık uyguladığı bu teknik bıçakları keskin hale getirmede etkilidir.

Çift bıçak yöntemini uygulamak için iki bıçağı birbirine sürtmeniz gerekir. Bu aşamada kesen bıçağın ters tarafı dile kesmeyen bıçağın körelmiş tarafını sürtmeniz yeterlidir. Bu yöntemi uygularken elinizi kesmemeye dikkat etmeniz önerilir. Özellikle kurban bayramı öncesinde en çok ihtiyaç duyulan eşyalardan olan bıçaklar pratik biçimde kullanışlı hale getirilebilir.

EVDE BIÇAK BİLEME YÖNTEMLERİ

Körelmiş bıçakları bilemenin pratik yollarından biri bıçak bileme taşı kullanmaktır. Herhangi bir ucuzluk dükkanından temin edebileceğiniz bıçak bileme taşı basit şekilde kullanılır. Bileme taşı ile bıçakları jilet gibi keskin hale getirebilirsiniz. Bu işlemde bıçağı bileme taşına 30 – 40 derecelik bir açı ile tutmanız ve özenle sürtmeniz gerekir.

Eğer bıçak bileme taşınız yoksa porselen yemek tabağı kullanabilirsiniz. Yemek tabağın alt kısmı büyük bıçakları keskinleştirmede etkilidir. Yemek tabağını bir bez üzerinde ters çevirin ve kaymasını önleyin. Ardından bıçağı porselen tabağa sürterek keskin hale getirebilirsiniz.