Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelen ıhlamur çayı, aynı zamanda vücuttaki toksinlerin atılmasına da yardımcı oluyor.
Batmanlı aktarlar, geçtiğimiz yıl ıhlamurun kilogram fiyatının 250-300 TL arasında olduğunu belirtirken, bu yıl fiyatların 2 bin 800 TL'ye kadar yükseldiğini ifade etti. Bazı bölgelerde ise ıhlamurun kilosunun 3 bin TL'yi bulduğu belirtiliyor. Bu durum, vatandaşların ıhlamuru artık gramla almak zorunda kalmasına neden oldu.
Aktar Hüseyin Meviş, havaların soğumasıyla birlikte en çok tüketilen bitkisel çayların ıhlamur ve kış çayı olduğunu, bunun yanı sıra zencefil, zerdeçal, tarçın ve kuşburnuna da talebin arttığını söyledi.
"Özellikle ıhlamur fiyatı altınla yarışıyor"
Maviş, "Ama en çok talep kış çayı ile ıhlamuradır. Bu sene fiyatlar bayağı yükselmiş durumda. Özellikle ıhlamur fiyatı altınla yarışıyor. Geçen sene ıhlamurun fiyatı 250 ile 300 lira civarındayken bu sene bizde kilosu 2 bin 800 liraya hatta bazı yerlerde 3 bin liraya dayandı. Bizde yaprak ıhlamur da var, onun kilosunu ise bin 600 liraya veriyoruz. Vatandaş eskiden kiloyla aldığı bitki çaylarını şu anda gramla almaya başladı. İnsanlar şu anda doğal ve bitkisel yöntemlerle işlemek istediği için bitkisel çaylara yönelmeye başladı. Bitkisel çaylar hem vücut direncini artırıyor hem öksürüğe iyi geliyor, astım, bronşit ve bağışıklık sitemini güçlendirdiği için halkın tercihine neden oluyor." ifadelerini kullandı.
"Ihlamurun kilosu 3 bin lira çıktığı için alamıyoruz"
Ihlamur çok pahalı olduğu için kış çaylarına yöneldiklerini ifade eden vatandaş Adnan Keskin, "Kış aylarında en çok tükettiğimiz bitki çayı ıhlamurdu ama ıhlamurda çok pahalı olduğu için artık kış çayını ve diğer bitkisel çayları alıyoruz. Ihlamurun kilosu 3 bin lira çıktığı için alamıyoruz. Alım gücümüz azaldığı için kış çaylarını tercih etmeye başladım. Kış çayını; boğaz ağrısı için grip için ve birçok rahatsızlığa iyi geldiği için alıyorum. Kış çayı sabah ve akşamları bir veya iki bardak içilirse iyi geliyor." şeklinde konuştu.