Diyarbakır'ın ekonomisinde önemli bir yere sahip olan ciğer kebabı, kent merkezinde yaklaşık 300 işletmeci tarafından hazırlanıyor. Bu alanda yaklaşık 5 bin kişi çalışırken, her gün binlerce müşteri tonlarca ciğer tüketiyor.

Coğrafi tescil işaret belgesini 2022 yılında alan Diyarbakır ciğeri, sabahın ilk saatlerinden gece yarısına kadar tüketiliyor. Diyarbakır'ın geleneksel lezzetleri arasında yer alan ve yöre halkının vazgeçilmez damak tadı haline gelen ciğer kebabı, yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, Kurban Bayramı sürecinde yerli ve yabancı turistlerin yoğun talebi üzerine 20 ton ciğer kebabının tüketildiğini ve ilerleyen dönemlerde bu rakamın daha da artacağını vurguladı.

Elkaan, "Diyarbakır ciğeri, bir asrı aşkın süredir vazgeçilmez tatlarımızdan biridir. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş bir geleneğimizdir. 40-50 yıl önce esnaflarımız ve üstatlarımız iş yerlerini açmadan önce sabah kahvaltısı niyetiyle ciğer yerlerdi. O zamanlara kıyasla mekanlarımız ve çevremiz değişti. Son 5 yılda Diyarbakır ciğeri Türkiye'ye damgasını vurarak coğrafi tescil işaret belgesini aldı. Gastronomi anlamında Diyarbakır'ımızda gastronomi turizmi oluşmaya başladı. Diyarbakır ciğeri, 7'den 70'e herkesin yiyebileceği bir üründür. Ayrıca 7/24 yenilebilir, ciğerin bizde bir saat sınırlaması yoktur" dedi.

Elkaan, "Diyarbakır ciğerinin en önemli özelliği, yöremizde ve köylerimizde yetişen hayvanlardan elde ettiğimiz saf kuzu ciğerinden yapılmasıdır. Büyük ve canlı olan ciğerler, fazla pişirilmeden yenildiğinde kendi özgün kokusunu damağınızda hissedersiniz. Diyarbakır'da ciğer terbiyesi toz biber, pul biber ve tuzla yapılır. Aşırı derecede terbiye yapılmaz" şeklinde konuştu.

Geçen yıl Kurban Bayramı'nda 12 ton ciğer tüketildiğini belirten Elkaan, "Bu yıl yerli ve yabancı turistlerin yoğun talebiyle 20 tona ulaştık. Ayrıca bu sene ciğer bayramını yaşadık, ciğerde de iyiyiz. Gelecekte bu rakamları daha da artıracağız. Diyarbakır'ın tarihi yerlerini gezmekten başka 'bir Diyarbakır ciğeri yiyelim' oluşmaya başladı. Bu oluşumlar binlerce kişiye istihdam sağladığında en çok mutlu olan biz oluyoruz. Normalde ciğerciler gece 00.00-01.00'e kadar hizmet verirken bayramda 21.00-22.00'de ciğer tükeniyordu" şeklinde ifade etti.

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)