Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte et tüketiminin artacağı bu günlerde sağlıklı beslenme önem arz etmektedir.

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, Kırmızı etin bolca tüketildiği Kurban Bayramı'nda, etin saklanma koşullarından pişirme yöntemine, miktarından tüketim zamanına kadar sağlıklı beslenme ipuçları ve uyarılarını paylaşarak önemli tavsiyelerde bulundu.

Kesilen kurban etinin nasıl ve ne kadar süreyle saklanması gerektiği konusunda bilgi veren Çevik, tüketilecek etin doğru şekilde pişirilmesinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Çevik, bayram günlerinde etin nasıl ve ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda önerilerde bulunurken, özellikle kalp-damar hastalarının dikkat etmeleri gereken noktalara da değindi.

Bitlis'te Maden Çalışanları 2 Yıldır Tilkiyi Besliyorlar Bitlis'te Maden Çalışanları 2 Yıldır Tilkiyi Besliyorlar

"Kırmızı et sebzeli yemeklerle tüketilmeli çünkü C vitamini içermiyor"

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, kırmızı etin protein açısından zengin bir besin kaynağı olduğunu belirterek, "Kırmızı et, protein açısından zengin bir besindir ve aynı zamanda vitamin ve mineralleri de içerir. Etin doğru pişirme yöntemleri çok önemlidir. Vitamin ve mineral değerlerini kaybetmemek için haşlama, ızgara ve fırınlama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca kırmızı et C vitamini içermediği için sebzelerle pişirilmeli veya sebzelerle birlikte tüketilmelidir. C vitamini açısından zengin besinlerin alınması sindirimi destekleyecektir." şeklinde konuştu.

"Et, en az 12-24 saat buzdolabında bekletilmeli"

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanların etleri hemen tüketilmemelidir. Hemen tüketildiğinde sindirim sorunları ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Çünkü kesim sonrası ette sertleşme oluşur ve bekletme süresi gerekmektedir. Et, en az 12-24 saat boyunca buzdolabında bekletilmelidir. Bekletme süresinin ardından tüketilebilir. Pişirme yöntemleri ne kadar doğru olursa besin değeri kaybı ve kanserojen maddelerin oluşma riski o kadar azalır. Yani, etten en fazla yararlanmış oluruz." ifadelerini kullandı.

"Bir kişinin alması gereken et miktarı 4-5 kuşbaşı kadardır"

Çevik, "Kırmızı etin sindirimi zor bir süreçtir. Bu nedenle Kurban Bayramı'nda aşırı tüketildiğinde hazımsızlık ve mide sorunlarına neden olabilir. Bir kişinin alması gereken et miktarı yaklaşık olarak 4-5 kuşbaşı kadardır. Eğer kişide kalp-damar hastalığı veya kolesterol gibi sağlık sorunları varsa et tüketimi 15 günde bir sıklıkla olmalıdır. Et tüketimi esnasında yanında bol miktarda salata tüketilmesi sindirimi destekler." şeklinde açıklama yaptı.

Editör: GÜLİSTAN ÇELEBİ