Ekonomi

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla derin donduruculara olan talep artıyor

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde etlerini korumak isteyen vatandaşlar, derin donduruculara yoğun ilgi gösteriyor.

Bayram döneminde etin bozulmaması için vatandaşların derin dondurucu satın aldığını ifade eden Beyaz Eşya Satıcısı Mehmet Haktankaçmaz, yoğun bir talep aldıklarını belirtti. Haktankaçmaz, derin dondurucuların kapasitesinin aşılmaması konusunda uyarılarda bulundu.

"İnsanlar bayram öncesi derin dondurucu talep ediyor"

Kurban Bayramı öncesinde derin donduruculara talebin arttığını dile getiren Haktankaçmaz, "Kurban Bayramı artık yaz aylarına denk geliyor. Özellikle Urfa'da aşırı sıcak hava koşulları yaşanıyor. Et aldıklarında bile kısa bir süre bekletme durumunda etin kokma riski var. Bu nedenle hem düşük gelirli hem de yüksek gelirli kesimlerden insanlar derin dondurucu almaya başladı. Artık derin dondurucu bir ihtiyaç haline geldi. İnsanlar bayram öncesi derin dondurucu talep ediyor. Kurban Bayramı'nda fakir aileler, kendilerine gelen etleri muhafaza etmek ve diğer ailelerin eti dağıtma öncesinde bekletme süresinde etin bozulmaması için derin dondurucuya koyuyor. Sonrasında eti dağıtmaya başlıyorlar. Bu dönemde derin donduruculara yoğun bir ilgi var. İnsanlar hem üstten kapaklı modellere hem de çekmeceli olanlara talep gösteriyor. Yoğun bir talep yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

"En düşük fiyat 3 bin lira"

Haktankaçmaz, derin dondurucu fiyatları hakkında bilgi vererek, "Derin dondurucu fiyatları değişkenlik gösteriyor. Ürünün küçüklüğü veya büyüklüğüne göre fiyatlar farklılık gösteriyor. En düşük fiyatı 3 bin lira olarak başlıyor. Fiyatlar 10-12 bin liraya kadar çıkabiliyor. Kişinin ihtiyacına göre değerlendirme yapılıyor. Urfa'da genellikle köylerde sandık tipi dondurucular tercih ediliyor. Şehir merkezlerinde ise çekmeceli olanlar daha yaygın. Köylerde insanlar yoğurdunu, peynirini kovayla muhafaza ediyor. Şehirde ise genellikle çekmeceli modeller tercih ediliyor." dedi.

"Derin dondurucuya kapasitesinden fazla yüklenmemeli"

Derin dondurucuya fazla ürün eklenmesinin cihaza zarar verebileceğini belirten Haktankaçmaz, "Yaz aylarında taze sebzeler, özellikle Urfa'da biber, patlıcan, bamya gibi sebzeler evde haşlanıp poşetlere konuluyor. Bu ürünler daha sonra kış aylarında tüketilmek üzere derin dondurucuya yerleştiriliyor. Özellikle derin dondurucu kullanırken kapasitesinden fazla yüklenmemesi önemlidir. Bir seferde tüm etler dondurucuya atıldığında, etler sıcak olduğundan dolayı bozulabilir. Bu nedenle etlerin paketlenip düzgün bir şekilde derin dondurucuya yerleştirilmesi en doğrusudur. Bu hem dondurucuya hem de ete zarar verme riskini azaltır. Küçük parçalar halinde düzenlemek önemlidir." şeklinde açıklamalarda bulundu.